Japonski pisatelj Haruki Murakami je šesti dobitnik češke literarne nagrade Franza Kafke. Foto: EPA
Japonski pisatelj Haruki Murakami je šesti dobitnik češke literarne nagrade Franza Kafke. Foto: EPA
Spomenik Kafki v Pragi
V Pragi rojeni Franz Kafka (1883-1924) je bil judovskega rodu, pisal pa je v nemščini. Na Češkem so mu postavili veliko spomenikov, tudi manj običajnih. Foto: EPA
Haruki Murakami v svojih romanih dokazuje, da razume težave sodobnih Japoncev. Foto: EPA

57-letni Murakami je nagrado sprejel v Pragi in jo pospremil z besedami: "Resnično cenim to mednarodno literarno priznanje, saj je Franz Kafka eden mojih najljubših pisateljev. S Kafko sem se srečal, ko sem bil star 15 let, romanu pa je bilo naslov Grad. To je neverjetna knjiga, ki me je zelo pretresla. Svet, ki ga je opisoval Kafka, je bil hkrati tako resničen in tako neresničen, da sem imel občutek, da se moje srce trga na pol."

Kafko je vključil v svoj roman
Tudi v Murakamijevih romanih in kratkih zgodbah se junaki iz resničnega sveta moderne Japonske velikokrat "preselijo" v vzporeden, izmišljen prostor. Murakami je leta 2002 izdal roman, v katerem je Kafko vključil kar v naslov. Kafka na obali je delo, v katerem si 15-letni glavni junak, preden odide na potovanje, izbere vzdevek Kafka. Murakami je v Pragi priznal, da je tudi to njegov poklon Franzu Kafki in dodal: "Sam sebi pravi Kafka in odide od doma v temen svet, zelo 'kafkovski' svet." Knjiga Kafka na obali je ob tej priložnosti izšla tudi v češčini.

Murakami teče med dvema svetovoma
Japonski pisatelj, ki trenutno živi na Havajih in nikoli ni skrival, da je nanj bolj kot vzhodnoazijska vplivala zahodna kultura, je novinarjem zaupal, da je pravkar končal besedilo o teku, ki pa ne bo leposlovje. "Sem tekač na dolge proge in že 25 let tečem maratone," je pojasnil Murakami, ki je zadnji roman - angleški naslov je After Dark - izdal leta 2004. O svojem naslednjem romanu pa je povedal le to, da bo še daljši kot Kafka na obali, bo pa "pol resničen in pol neresničen".

Slavo mu je prinesel Norveški gozd
Murakami, ki se slavi raje kot ne izogiba, je po vsem svetu zaslovel z romanom Norveški gozd, ki je izšel leta 1987. Prodanih je bilo več milijonov izvodov, roman o ljubezni, odraščanju in iskanju pa je bil preveden tudi v slovenščino. V slovenskem jeziku lahko sicer beremo še njegove romane Južno od meje, zahodno od sonca, Ljubi moj sputnik in Divja jaga za ovco.

Murakami je šesti dobitnik literarne nagrade Franza Kafke, ki so jo prvič podelili leta 2001, med nagrajenci pa so že britanski dramatik Harold Pinter, ameriški romanopisec Philip Roth in češki avtor Ivan Klima.