Tako njej kot prejemnici ta nagrada omogoča, da se lahko skupaj z njimi dejavno bojuje za njihov boljši položaj in delovne razmere, pravi pesnica, ki poezijo razume kot delo.

Anja Golob je pesnica, esejistka, kritičarka, dramaturginja, prevajalka in odgovorna urednica knjižne založbe VigeVageKnjige, posvečene stripom in risoromanom. Foto: BoBo
Anja Golob je pesnica, esejistka, kritičarka, dramaturginja, prevajalka in odgovorna urednica knjižne založbe VigeVageKnjige, posvečene stripom in risoromanom. Foto: BoBo

Nagrajenka pravi, da zbirka po njenem mnenju odpira bivanjska vprašanja, da pa je poezija umetnost, ki je sposobna prenesti toliko interpretacij, kot je bralk in bralcev.

Sorodna novica Anja Golob: Da ne da ne bo več prišla da ne bo da me žge da …

Želi si ostrejše, a tudi bolj poglobljene kritike
Nagrajenko so razglasili po pogovoru, ki ga je z nominiranci v sklopu Sejma na zraku na vrtu DSP-ja vodil Žiga Rus. Ta je med drugim prebral besedilo, ki ga je Anja Golob posredovala za prireditev. V njem je zapisala, da sama kot avtorica nujno potrebuje kritiko, ki pa mora temeljiti na argumentih. Potrebuje jo, "ker mora vedeti, kaj gre čez in kaj ne", je pojasnila in dodala, da si želi ostrejše, a tudi bolj poglobljene kritike.

Zbirka je bila predtem nominirana tudi za Veronikino nagrado. V obrazložitvi so tedaj zapisali, da zbirka, ki je izšla v samozaložbi, "z belino provokativno zareže v zavest bralca, ki je soočen z ljubezenskim razhodom in pripadajočo eksistencialno stisko. Ranljivost, ki se ji odpira golo telo pesniške govorice, priča, da pesnici ne gre za obzorje zgolj na videz", temveč da ji gre zares. S tem pa, večkrat nepričakovano, prihaja tudi pomiritev.

O nagrajencu oziroma nagrajenki je odločal kritiški forum
Za kritiško sito so bili nominirani še Nina Dragičević s poemo Ljubav reče greva (ŠKUC), Sergej Harlamov s pesniško zbirko Mnogoboj mitologij (Založba Litera), Vesna Liponik s pesniško zbirko roko razje (ŠKUC), Veronika Simoniti z romanom Ivana pred morjem (Cankarjeva založba), Zarja Vršič z zbirko kratke proze Kozjeglavka (Cankarjeva založba) in Jernej Županič z romanom Behemot (Beletrina)

O nagrajencu oziroma nagrajenki je odločal kritiški forum, sestavljali so ga Tina Bilban, Matej Bogataj, Leonora Flis, Goran Dekleva, Aljaž Koprivnikar, Aljaž Krivec, Tanja Petrič, Diana Pungeršič, Veronika Šoster, Maja Šučur in Manja Žugman.

Sorodna novica "Ko gre za knjigo, trg ne sme biti edino merilo - to bi pomenilo prevlado ljubičev in krimičev"

Vse knjige ne glede na zvrstne, žanrske in druge opredelitve
Kritiško sito je edina literarna nagrada, ki jo za najboljše literarno delo slovenskega avtorja ali avtorice v preteklem letu podeljujejo literarni kritiki. Pri izbiri nagrajenca sodeluje kar najširši kritiški forum, saj imajo možnost pretresanja prav vsi člani društva, na mrežici sita pa lahko ostanejo vse knjige ne glede na zvrstne, žanrske in druge opredelitve.

Glasovanje poteka v dveh krogih, zmaga pa knjižno delo, ki je prejelo kar največ glasov kritiške žirije. Tako želijo pri podeljevanju nagrade zagotoviti tako strokovno težo kot tudi demokratičnost pri izbiranju nagrajenca.

Nagrado kritiško sito so do zdaj prejeli Katja Perat, Maruša Krese, Davorin Lenko, Katarina Marinčič, Jure Jakob, Mojca Kumerdej, Milan Jesih in Jernej Županič.