Foto: IA
Foto: IA

"Celo takrat ne, ko se zdi, da podobe, misli in občutja kar sami neustavljivo vrejo iz ust." Pri tem pesnik zelo premišljeno uporablja tudi zamolke, vendar ne takšnih, ki v poeziji pogosto razpirajo ali poudarjajo skrito metaforičnost ali metafizičnost verzov, temveč takšne, ki na glas pripovedujejo tudi tam, kjer obup, groza ali strast nemalokrat dobesedno zamašijo grlo.

Pesniški prvenec "dobesedno do krvi zareže v kožo in meso s polnokrvnimi podobami, boleče verističnimi opisi, neizprosno ekspresivnim podajanjem življenjske zgodbe, trzajočim ritmom in drgetavo zvočnostjo", piše v obrazložitvi nagrade. Knjižna nagrajenka 38. Slovenskega knjižnega sejma je izšla pri Literarnem društvu IA.

Čeprav se zlasti v prvi polovici knjige zdi, da gre za eno samo dih jemajočo pripovedno celoto, zgodbo, ki jo z vsako novo pesmijo dopolni, nadgradi ali razsvetli nova slika oziroma nov vidik, je vsaka pesem hkrati tudi svet zase. To omogoča Pograjčev izrazit občutek za sugestivnost, ekonomičnost besed in empatijo, je še zapisala komisija, ki so jo sestavljali Suzana Tratnik kot predsednica ter Nada Breznik in Borut Gombač.

Kot še lahko beremo v utemeljitvi, je pesem "bolj kot je osebna, intimna, bolj je tudi obča – bolj otipljivo in neposredno nam razgalja koordinate sveta, v katerem živimo".

Za nagrado za najboljši prvenec letošnjega sejma so bili nominirani še Ajda Bračič z zbirko kratkih zgodb Leteči ljudje (LUD Literatura), Adriana Kuči z romanom Ime mi je Sarajevo (Litera), Veronika Razpotnik s knjigo poezije Krekspot na požarnih štengah (Hiša poezije) in Selma Skenderović z zgodbami Zakaj molčiš, Hava? (JSKD).

Nagrado bodo v okviru sejma podelili v četrtek popoldne na Pisateljskem odru z neposrednim prenosom na tretjem programu Radia Slovenija, programu Ars, so sporočili z Društva slovenskih pisateljev.