Njene knjige so prevedene v več kot 100 jezikov. Foto:
Njene knjige so prevedene v več kot 100 jezikov. Foto:
Naslovnica prve ameriške izdaje dela iz leta 1940.
Naslovnica prve ameriške izdaje dela iz leta 1940. Foto: Wikipedia
Agatha Christie
Agatha Christie se je v Guinnessovo knjigo rekordov zapisala kot prodajno najuspešnejša pisateljica vseh časov.

Najboljšo zgodbo v opusu pisateljice, ki je ustvarila pronicljiva detektivska uma Hercula Poirota in Gospodično Marple, so izbirali ob zaznamovanju 125-letnice rojstva britanske pisateljice. V raziskavi je sodelovalo več kot 15.000 bralcev, od teh jih je 3.200 kot najboljšo izbralo In potem ni bilo nikogar več. Delo, ki ga je Agatha Christie napisala leta 1939, tudi sicer velja za eno njenih največjih mojstrovin, avtorica pa je priznala, da je bilo pisanje te kriminalke od vseh najtežje.

V slovenščini smo knjigo prvič prebirali leta 1967 pod naslovom Deset zamorčkov, kar je bil tudi direkten prevod izvirnega naslova dela (Ten Little Niggers), ki pa so ga pozneje predvsem v angleško govorečih državah zaradi neprimernosti spremenili. Pisateljica je zgodbo postavila na skrivnostni otok Soldier Island (v prvotni različici imenoval Nigger Island), kjer se na povabilo gospoda in gospe Owen zbere deset ljudi. Med seboj popolni neznanci na otoku izvedo, da sta njihova gostitelja zadržana, zato se jim bosta pridružila čez dan ali dva. Pogovor ob večerji prekine glas z gramofonske plošče, ki vsakega izmed gostov obtoži prikrivanja hudega zločina. Takoj po večerji nepojasnjeno umre mladi Anthony Marsden, čigar smrt pa je le uvod v serijo umorov.

Delo je v slovenščino prvi poslovenil Jože Vozny (izšlo je pri Prosvetnem servisu), pred desetimi leti pa ga je za založbo Učila prevedla Vera Boštjančič Turk.

Ena najbolj prodajanih knjig vseh časov
Z več kot 100 milijonov prodanimi izvodi je zgodba postala najbolj prodajan roman avtoričinega opusa. Prav tako je najbolj prodajana kriminalka na svetu in ena najbolj prodajanih knjig vseh časov. Tudi ostala dela Agathe Christie gredo še danes za med. Njena dela so prodali v približno dveh milijardah izvodov, kar ji je v Guinnessovi knjigi zagotovilo mesto prodajno najuspešnejše pisateljice vseh časov. Velja tudi za najbolj prevajano avtorico vseh časov, saj je njena dela mogoče prebirati v več kot sto jezikih.

Izbor najboljšega knjige je le eden izmed številnih projektov in dogodkov, ki jih pisateljici v spomin pripravljajo predvsem v Veliki Britaniji, a tudi drugod po svetu. V londonski Bankside Gallery so konec avgusta odprli razstavo javnosti neznanih fotografij, med 1. in 20. septembrom pa napovedujejo mednarodni festival.