Venom je zdaj samostojni stripovski lik (in filmski junak), njegov skromni začetek pa je bil samo
Venom je zdaj samostojni stripovski lik (in filmski junak), njegov skromni začetek pa je bil samo "Spider-Manova črna oprava". Foto: Heritage Auctions

Črna obleka oziroma kostum, ki ga Peter Parker dobi na 25. strani omenjenega stripa, je bila pozneje navdih za Marvelovega antijunaka Venoma, ki ga je ustvaril Mike Zeck, so v opisu pred prodajo zapisali pri dražbeni hiši Heritage Auctions v Dallasu. Črni dres je bil takrat prva sprememba superjunakovega videza in bralci so se nanj odzvali zelo pozitivno.

Stran je izšla v Marvelovi "crossover" seriji Secret Wars, v kateri so se superjunaki spopadali s slavnimi zlikovci na planetu Battleworld. V osmem delu te serije Spider-Man naleti na nezemeljskega simbiota, ki se prilepi na njegovo klasično modro-rdečo obleko in jo obarva črno. Oprava pa vpliva tudi na njegovo osebnost: iz dobrovoljnega duhoviteža se prelevi v jeznega maščevalca.

Po prodaji so v dražbeni hiši v izjavi za javnost poudarili: "Današnji izkupiček dokazuje, kar govorimo že lep čas: umetnost stripov je enako ljubljena in cenjena kot kakršne koli umetnine na platnu."

Izklicna cena podeseterjena
Izklicna cena za stripovsko stran s podobo Spider Mana je bila 330 tisoč dolarjev.

Pred tem je rekord za stran iz ameriškega stripa nosil okvir, ki prikazuje prvo podobo Wolverina v izdaji Neverjetnega Hulka iz leta 1974. Stran so prodali za 657.250 dolarjev.

Prodajni rekord za strip (ne samo posamezno stran) pa trenutno prav tako nosi Spider-Man: izvod stripa Amazing Fantasy št. 15 iz leta 1962 so septembra lani prodali za 3,6 milijona dolarjev.

V zadnjem času so stari stripi in njihovi junaki zelo iskani. Na začetku meseca so na dražbenem portalu Comic Connect za skoraj pol milijona dolarjev prodali izvod prve zgodbe o stripovskem superjunaku Hulku, ki sta jo leta 1962 izdala pisec Stan Lee in risar Jack Kirby.

Pravkar prodano stran Spider-Mana, ki jo je prejšnji lastnik kupil v poznih osemdesetih, pa si lahko ogledate spodaj.

Foto: Heritage Auctions
Foto: Heritage Auctions