Po lastni oceni ruski zapori v svojih knjižnicah ponujajo širok razpon različnih žanrov in tem. Foto: AP
Po lastni oceni ruski zapori v svojih knjižnicah ponujajo širok razpon različnih žanrov in tem. Foto: AP

Ruski Zvezni urad za izvajanje kazni (FSIN) je sestavil seznam najbolj priljubljenih literarnih del med ruskimi zaporniki, je poročala ruska tiskovna agencija Tass. Na prvem mestu najbolj branih sicer ni Zločin in kazen Dostojevskega (je pa primerno naslovljena klasika na drugem mestu!), pač pa Mojster in Margareta Mihaila Bulgakova.

Roman Mojster in Margareta se ukvarja z vprašanjem dostojanstva, pravičnosti v ustvarjanju in človekove integritete. Foto: Mladinska knjiga
Roman Mojster in Margareta se ukvarja z vprašanjem dostojanstva, pravičnosti v ustvarjanju in človekove integritete. Foto: Mladinska knjiga

Literarne preference posameznikov, ki služijo zaporno kazen v Rusiji, so merili in preizpraševali v okviru kampanje Knjige – vaše prijateljice.

"V moških zaporih imajo bralci najraje zgodovinske knjige, pustolovske romane in detektivke, v ženskih zaporih so najbolj priljubljene ljubezenske zgodbe, v prevzgojnih domovih pa pustolovska literatura," v svojem poročilu ugotavlja FSIN. Priljubljena je tudi verska literatura in pravne knjige.

Zvezni urad ima pod svojim okriljem 1137 knjižnic po zaporih in centrih za pridržanje po državi. V njih je pet milijonov knjig, kar v povprečju pomeni sto knjig na vsakega zapornika. Po lastni oceni ponujajo širok razpon različnih žanrov in tem, pa tudi čtivo v Braillovi pisavi. V različne bralske klube je vključenih 38 tisoč zapornikov

Dramatik, pripovednik in zdravnik Mihail Bulgakov je svoj čas razumel zunaj propagandnih okvirjev politike in se je zavedal "inferna realnega socializma". V satiričnem romanu Mojster in Margareta, s katerim se je v prvi polovici 20. stoletja zapisal v vrh svetovne literature, je nazorno prikazal, da gre v vseh obdobjih človeštva za faustovsko igro med politiko in umetnostjo.

V prvi deseterici samo ruski in francoski avtorji
Velika ruska realista Fjodor Dostojevski in Lev Tolstoj se na seznamu pojavita po dvakrat oz. trikrat: Dostojevski na drugem mestu z Zločinom in kaznijo ter na šestem z Brati Karamazovi, Tolstoj pa na devetem z ljubeznijo Ane Karenine, na četrtem z epsko Vojno in mirom ter na desetem s svojim zadnjim velikim delom, Vstajenje.

Na tretjem mestu je Dumaseva dogodivščina Grof Monte Cristo, na petem pa njegovi Trije mušketirji. Prvo deseterico zaokrožijo še Nesrečniki Victorja Hugoja in Tihi Don Mihaila Šolohova

Med priljubljenimi avtorji v zaporu so še Nikolaj Gogolj, Aleksander Solženicin, Theodore Dreiser, Erich Maria Remarque, Boris Akunin, Guzel Jahina in Darja Doncova. Če so razpoloženi za poezijo, zaporniki najraje posežejo po delih Sergeja Jesenina, Aleksandra Bloka, Ane Ahmatove in Marine Cvetajeve.