Letošnji prejemnik Cervantesove nagrade je Luis Mateo Díez. Foto: EPA
Letošnji prejemnik Cervantesove nagrade je Luis Mateo Díez. Foto: EPA

Luis Mateo Díez, rojen v Leónu v Španiji, je do zdaj napisal že več kot 50 knjig, vključno z romani, poezijo in zbirkami esejev. Član Španske kraljeve akademije je edini dvakratni prejemnik španske nacionalne nagrade, znan pa je predvsem po neverjetnih in sanjskih zgodbah iz izmišljene regije Celama, mnoge izmed njih so bile adaptirane tudi v film.

Žirija je 81-letnega pisatelja iz Leona opisala kot "enega največjih pripovedovalcev v španskem jeziku in dediča Cervantesovega duha, ustvarjalca domišljijskih svetov in ozemelj”. Nagrada mu je bila podeljena na slovesnosti, ki se je je udeležil tudi kralj Filip VI.

Díezu bodo nagrado podelili 23. aprila 2024, na slovestnosti pa bo prisoten tudi španski kralj Filip VI. Foto: EPA
Díezu bodo nagrado podelili 23. aprila 2024, na slovestnosti pa bo prisoten tudi španski kralj Filip VI. Foto: EPA

Med domišljijo in resničnostjo
Minister za kulturo Miquel Iceta je povedal, da je Díez eden “velikih pripovedovalcev španskega jezika, dedič Cervantesovega duha”, ter ga opisal kot ustvarjalca “domišljijskih svetov in okolij s prozo, bistroumnostjo in slogom, zaradi katerih je (njegovo delo) edinstveno v literaturi najvišje ravni”.

Žirija je v obrazložitvi nagrade izpostavila njegovo kombiniranje strokovnega s popularnim, obvladovanje jezika, pa tudi njegov “ekspresionistični, parodični ali groteskni humor”, s katerim prikazuje človeško kompleksnost. Dodali so še, da avtor s svojim delom "preseneča in ponuja vedno nove izzive, s katerimi presega domišljijski svet in za bralce ustvarja resničnost".

Veliko priznanje pisateljevemu opusu
"Čudovito je biti nagrajen," je dejal Díez na novinarski konferenci v Madridu. "Vesel sem, navdušen," je dodal in poudaril, kako lepo je biti prepoznan za nekaj, kar si ustvarjal tako dolgo.

Nagrada je poimenovana po Miguelu de Cervantesu, avtorju Don Kihota, ki velja za prvi evropski roman in temeljno delo zahodne literature. Nagrado že vse od leta 1976 letno podeljuje špansko ministrstvo za kulturo, med dosedanjimi dobitniki nagrade pa so največja literarna imena špansko govorečega sveta, kot so Alejo Carpentier, Jorge Luis Borges, Octavio Paz, Ernesto Sabato, Carlos Fuentes, Mario Vargas Llosa, Juan Goytisolo, Fernando del Paso in Eduardo Mendoza.

Cervantesova nagrada je vredna 125.000 evrov in velja za najpomembnejšo literarno nagrado v špansko govorečem svetu. Díezu bodo nagrado podelili 23. aprila 2024.