Kot so zapisali v skupni izjavi, so se pričakovanja izjalovila, "ko smo nedavno prejeli odločbe Javne agencije za knjigo z vsotami sofinanciranja za že izvedene in načrtovane programe s področja literarnih prireditev in bralne kulture za letošnje leto, saj so bila dodeljena sredstva v odločbah, na katere smo prijavitelji čakali več kot štiri mesece, za mnoge programe bistveno skrčena".

Slovenija je bila častna gostja lanskega Frankfurtskega knjižnega sejma. Foto: EPA
Slovenija je bila častna gostja lanskega Frankfurtskega knjižnega sejma. Foto: EPA

Nekateri prijavitelji so se na odločbe pritožili oziroma poslali svoje zahteve na JAK, saj so prepričani, da bodo programe z dodeljenimi sredstvi težko izvedli.

Predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP) Dušan Merc je prepričan, da je s slabim stanjem nekaterih programov, ki jih izvajajo v javnem interesu, treba seznaniti javnost. Opozoril je, da je JAK s poznimi odločbami prekršil pravne okvire, zaradi zamude so neveljavne, s tem pa se po njegovih besedah kršijo pravice državljanov.

"Namesto da bi po Frankfurtu in Bologni zvišali sredstva, so se znižala, čeprav gre že tako za skromne zneske. In javnost mora to vedeti," je prepričan Merc. Kot najbolj "boleč primer" znotraj DSP-ja je poudaril festival z večdesetletno tradicijo Vilenica. Ta je za letošnjo izvedbo, za katero so predvideli 20 dogodkov z mednarodno udeležbo, na 15 odstotkih sredstev v primerjavi z desetimi leti poprej. "To je nemogoče pripraviti," je dejal. Kot podoben primer pa navedel tudi festival Slovenski dnevi knjige.

Uspešno se je predstavila tudi na štiridnevnem sejmu v Bologni. Foto: JAK
Uspešno se je predstavila tudi na štiridnevnem sejmu v Bologni. Foto: JAK

Da so se že tako nizka sredstva z odločbami o financiranju za letošnje leto še znižala, so pritrdili predsednica Slovenskega centra PEN in vodja njegovega ženskega odbora Mira Tanja Tuma in Luna Jurančič Šlibar, Iztok Ilc iz Društva slovenskih književnih prevajalcev, Manca Perko iz Bralne značke Slovenije, predsednik Slovenske matice Aleš Gabrič, glavni urednik pri založbi Beletrina Urban Vovk ter predstavnica KUD-a Pranger Urška Comino.

Tuma je opozorila, da jim je komisija, ki odloča o vlogah na razpisih, za mednarodno srečanje pisateljev na Bledu namenila znesek, iz katerega udeležencem ne morejo povrniti potnih stroškov. Ženskemu odboru Mira pa so znižali sredstva za 60 odstotkov, na znesek, ki ne zadošča niti za istoimensko nagrado.

V skupni izjavi ministrstvo pozivajo, naj JAK-u omogoči stabilno delovanje z zadostnim financiranjem in kadrovsko okrepitvijo, da bosta knjiga in z njo slovenski jezik lahko ustrezno podprta. Zahtevajo pa tudi sistematično in razvojno vlaganje v področje.

Med drugim so predlagali, da bi bilo smiselno zagotoviti določena sredstva za društva, ki na tem področju delujejo v javnem interesu.

"Prepoznajte škodljive procese in jih zavrnite"
V KUD-u Pranger so obenem pozvali udeležence "v verigah odločanja o sredstvih literarnega sistema", naj prepoznajo škodljive procese in jih zavrnejo ter ne podpišejo zapisnikov sej komisij ali škodljivih odločb.

Podpisniki zahtevajo, "da se za izvajanje dejavnosti na področju knjige povišajo finančna sredstva, ki si jih morata proaktivno izboriti tako Javna agencija za knjigo kot ministrstvo za kulturo, saj je trenutno stanje za izvajalce vseh naštetih programov, festivalov in prireditev nevzdržno in ogroža tako izvedbo prijavljenih projektov kot tudi obstoj samih prijaviteljev. Zahtevamo, da ministrstvo za kulturo omogoči stabilno delovanje Javne agencije za knjigo, ki bo le tako lahko ustrezno podpirala področje." Izjavo sklenejo z zahtevo nadaljnjega sistematičnega in razvojno naravnanega vlaganja v področje, "ki je bistveno za našo jezikovno in narodno prihodnost".