"Modrec je nekoč zapisal, naj umetnost odslikuje / tudi časa duh in žmoht, po katerem popotuje," so natečaju na pot zapisali pri JSKD-ju.

Zmagovalno pesem Mentorjevega feferona 2021 z naslovom Sodelovanje je napisala Veronika Gradišek, uglasbila in izvedla pa skupina Suha Južina band. Foto: JSKD
Zmagovalno pesem Mentorjevega feferona 2021 z naslovom Sodelovanje je napisala Veronika Gradišek, uglasbila in izvedla pa skupina Suha Južina band. Foto: JSKD

Natečaj je anonimen (zato morajo biti pesmi opremljene s šifro) in namenjen vsem tistim, ki pišejo ostro, brezkompromisno in neizprosno. Vsak avtor se lahko natečaja udeleži z največ dvema pesmima. Časa imate še veliko – do 25. junija 2022. Prijavnico boste našli na tej povezavi.

Pesnik, kantavtor, prevajalec in član Mentorjeve žirije Matej Krajnc je umetnikom za spodbudo zapisal naslednje besede: "Slišali ste že bržčas, da naj bi bogastvo in moč vrtela svet. Vendar lahko bogastvo in moč usahneta čez noč, veljava umetnosti pa ostane in preživi čase, obdobja, grmade, dvore, kralje, cesarje in manire. In ko se bogastvu raztrga srajca, iz nje ne pade nič posebnega, kroj kot kroj in strah kot strah – znotraj votel, zunaj pa ga nič ni. Satira je tista žlahtna oblika zapisane ali izgovorjene besede, ki nastavlja ogledalo … ali zrcalo, v katerem pa med nami nikoli ni razlik. A to ni banalno zrcalo, ne puhla šala, ki jo pozabimo čez noč, ampak inteligentna, duhovita in brezkompromisna umetniška odslikava časa, ki ostane kot opomin. Ali pa zapeče kot feferon. Pa smo tu, kajne?"

Zmagovalna pesem bo uglasbena
Žirijo sestavljajo Ksenija Jus, Jose in pravkar omenjeni Matej Krajnc. Najboljši feferon po njihovi izbiri bo nagrajen z uglasbitvijo in predstavitvijo na 21. Festivalu mlade literature Urška 2022 v petek, 14. oktobra 2022, v Slovenj Gradcu. Žirija bo izbrala še najmanj tri feferonske literarne stvaritve, ki jih bodo poslali v svet s knjižnimi nagradami iz njihovega založništva oz. z letnimi naročninami na revijo Mentor.

Letos je na natečaju zmagala Veronika Gradišek s pesmijo Sodelovanje, ki sta jo posebej za festival Urška uglasbila in aranžirala Benjamin Pirnat in skupina Suha Južina.

Besedilo njene pesmi objavljamo v celoti, uglasbitvi pa lahko prisluhnete tukaj.

Sorodna novica Letošnji uršljan je Alex Kama Devetak, ki "težke zgodbe zapisuje kot uganke"

Veronika Gradišek: SODELOVANJE

Jaz sem za sodelovanje.
Cel in ves.
Vseskozi in povsod.
Sodelovanje je v moji biti.
Preveva me od panterveka.
Prežema me odznotraj,
obdaja me navzven.

Jaz sem vaš najbolj
sodelovalni vodja.

Zakaj mi ne verjamete?
Kako si dovolite dvomiti?!
Kaj vendar tvezite o neskladju
mojih besed in mojih dejanj?

Sorodna novica Najbolj pekoča pesem leta 2020 je Revolucija Marka Levačića

Sodelujte, če vam rečem!
To je moj ukaz.

Jaz bom zagrabil, vi pa udarite.
Jaz bom porušil, vi pa pohodite.
Jaz bom popljuval, vi pa razmažite.

Drobna zadovoljstva
pravega sodelovanja.

Rezultati bodo kmalu vidni.
Častna kolaborantska!