Michel Houellebecq je za prispevek k francoski književnosti 1. januarja prejel legijo časti, najvišje francosko civilno odlikovanje. Foto: EPA

Zgodba spominja na protestno gibanje rumenih jopičev, ki se je zaradi dviga cen goriva sredi novembra pojavilo v Franciji in kmalu preraslo v protivladne proteste.

Nadvse depresivni kmetijski inženir
Glavni junak novega romana je hudo depresiven kmetijski inženir, ki se vrne k svojim koreninam na francoskem podeželju, uničenem zaradi globalizacije in evropske kmetijske politike. Tamkajšnji prebivalci iz obupa začnejo zagačevati ceste, kot so to zaradi visokih cen goriva v novembru storili protestniki v rumenih jopičih.

Roman Podreditev je izšel pri Cankarjevi založbi. Foto: Cankarjeva založba

Serotonin sledi romanu Podreditev (2015), v katerem je Houellebecq opisal Francijo leta 2022, ko na volitvah za predsednika zmaga zmerni islamist. Roman je izšel ravno na dan napada na uredništvo satiričnega časopisa Charlie Hebdo v Parizu januarja 2015, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi, med njimi eden od pisateljevih najožjih prijateljev.

Po presoji kritikov eden njegovih najboljših
Sedmi roman 62-letnega francoskega pisatelja, ki ga je napisal dolgo pred protesti rumenih jopičev v Franciji, je po presoji kritikov eden njegovih najboljših. Založba Flammarion je knjigo v francoščini izdala v nakladi 320.000 izvodov, kar je 64-krat več kot za običajen roman. Prihodnji teden bo roman izšel še v nemščini, španščini in italijanščini, v angleščini pa v septembru.

Houellebecq, ki je za prispevek k francoski književnosti 1. januarja prejel legijo časti, najvišje francosko civilno odlikovanje, v romanu Serotonin udriha po politikih, ki se ne borijo za interese svojega ljudstva, ampak so pripravljeni umreti za ubranitev proste trgovine.