Drago Jančar podpisuje še eno prepričljivo delo o človeško boleči razsežnosti vojnega časa in 20. stoletja. Foto: BoBo
Drago Jančar podpisuje še eno prepričljivo delo o človeško boleči razsežnosti vojnega časa in 20. stoletja. Foto: BoBo

Vojna premaga vse, še vse tiste, ki se vojskujejo. In tiste, ki samo čakajo, da bo minilo.

Iz romana In ljubezen tudi
Drago Jančar
Naslov dela je povzet po verzu iz pesmi Lorda Byrona, ki govori o tem, da se tudi ljubezen ob vsej svoji moči skrha, duh pa utrudi. Foto: BoBo

Gost oddaje Pisave, ki jo lahko ujamete danes ob 23.05 na prvem programu Televizije Slovenija, dogajanje svojega novega romana postavlja v Maribor v času nemške okupacije, pripoved pa je osredotočena na ljubezen v času vojne.

Protagonisti so ujetniki uničevalnega kolesja zgodovine; nekateri se okupaciji upirajo, drugi jo navdušeno pozdravljajo, vse pa vojna za vedno zaznamuje. V njej, kot prebere romaneskna junakinja Sonja Belak v Byronovi pesmi, "razum duha utrudi in utrudi se srce in ljubezen tudi". Po romanih Severni sij, Graditelj, Drevo brez imena in To noč sem jo videl gre še za eno prepričljivo Jančarjevo delo o človeško boleči razsežnosti vojnega časa in 20. stoletja.

Prepričljivost je gotovo ena od značilnosti, ki daje delu pečat dobre literature, pravi o romanu Alenka Zor Simoniti. Roman In ljubezen tudi je prepričljiv, tudi zato, ker se pisatelj zmore vživeti v zelo različne osebe in jih skuša razumeti. Tudi negativne like, kakršen je Ludwig Mischkolnig, esesovski oficir na fotografiji, opis katere nas uvede v dogajanje v zgodnji jeseni leta 1944 v okupiranem Mariboru. Ludwig je mariborski Nemec in Maribor postaja po nemški zasedbi mesto, ki si ga je od nekdaj želel. Ne razume, zakaj se slovenski someščani upirajo, ko bi bili lahko srečni, da bo njihova dežela postala del velike nemške kulture.

O spopadu nemštva in slovenstva in vzponu nacionalizma
Roman pripoveduje tudi o spopadu nemštva in slovenstva v Mariboru, o vzponu nacionalizma, o konfliktu, ki doseže vrh prav med drugo svetovno vojno. Iz na videz spokojnega prizora na fotografiji se dogajanje prevesi v dramatično napetost, ko dekle, Sonja Belak, študentka medicine, prosi Ludwiga, naj posreduje pri izpustitvi njenega fanta Valentina iz gestapovskega zapora. Potek dogodkov ni kronološki, ampak nas vsevedni pripovedovalec vodi po premici časa, tako da se sedanjost prepleta s preteklostjo in prihodnostjo. Z osvetlitvami dogajanja iz različnih časovnih perspektiv je poudarjena atmosfera nekega časa, celovitost občutenja vojne in njenih posledic, ki segajo daleč v prihodnost.

O mladih ljudeh, ki se čez noč postarajo
Kot
o knjigi zapiše avtorica oddaje, je to roman o ljubezni, ki v času vojne ne more preživeti, o uporništvu in pohorskih partizanih, o nasilju v okupiranem Mariboru, o koncentracijskem taborišču na severu Evrope, o prevzemanju povojne oblasti, o mladih ljudeh, ki se čez noč postarajo in otopijo. "Roman je mojstrsko izpisan v premišljenem dramaturškem loku štirih poglavij, v jeziku žive predstavne moči z verističnimi prizori nasilja in liričnimi osvetlitvami drhtenja človeških duš. In kar je še posebej pomembno, ko Drago Jančar pripoveduje o preteklosti, vselej govori tudi o naši sedanjosti."

Vojna premaga vse, še vse tiste, ki se vojskujejo. In tiste, ki samo čakajo, da bo minilo.

Iz romana In ljubezen tudi