Predvsem v Ljubljani in na Vrhniki se je zvrstilo več prireditev ob obletnici rojstva Ivana Cankarja. Foto: BoBo
Predvsem v Ljubljani in na Vrhniki se je zvrstilo več prireditev ob obletnici rojstva Ivana Cankarja. Foto: BoBo

Očitno je bila umetnost tako v Cankarjevem času kot danes družbi prej v zoprno breme kot kaj drugega. Kajti umetnost je ogledalo, ki nam neusmiljeno pokaže, kdo smo v resnici. In pogled ni vedno lep.

Uršula Cetinski
Dario Varga
Igralec Dario Varga je uprizoril nagovor šentflorjanskega Župana. Foto: BoBo
Kip Ivana Cankarja
Ivan Cankar se je rodil 10. maja 1876 v hiši Na klancu 141 kot osmi od dvanajstih otrok. Ob umetniškem pisanju se je ukvarjal tudi s publicističnim pisanjem, kritiko in esejistiko. Po daljši bolezni je umrl leta 1918 v Ljubljani, kjer so ga pokopali na Žalah v t. i. Grobnici moderne, v kateri so pokopani tudi Josip Murn, Dragotin Kette in Oton Župančič. Foto: BoBo

Cetinskijeva je uvodoma spomnila, kaj se je leta 1876, ko se je Cankar rodil na Vrhniki, dogajalo po svetu. To je bil čas, ko so ustvarjali impresionistični slikarji, Tesla je študiral na graški univerzi, v Rusiji je ustvarjal Tolstoj, v Franciji pa Zola.

Pisatelj brez pravega doma
Cankar se je rodil v revni družini kot osmi od 12 otrok. Ko je bil star tri leta, je zgorela družinska hiša in njegova mati Neža se je, kot begunske matere danes, selila od hiše do hiše in iskala pomoč za svojo družino. "Zdi se, kot da bi Cankar tudi pozneje vse življenje begal in iskal svoj dom. Našel pa ga je šele pred štirimi desetletji, ko je ob Prešernovi in Erjavčevi cesti zrasel osrednji slovenski kulturni in kongresni center - Cankarjev dom," je povedala direktorica CD.

Kljub temu, da Cankarju v življenju "ni bilo z rožicami postlano", je Cetinskijeva menila, da zanj velja stavek, ki ga je po smrti Tesle izrekel newyorški župan: "Njegovo življenje je bilo eno samo zmagoslavje!"

Rojen pred 140 leti, a naš sodobnik
Direktorica CD je poudarila, da Cankar ostaja "naš sodobnik in sogovornik". Njegova dela je najlepše brati, "ko odrastemo in ga beremo popolnoma prostovoljno, zato da bi uživali in razmišljali". Dodala je še, da slovenska gledališča z uprizarjanjem njegovih dram dokazujejo, "da Cankar govori tudi o nas, o naših nenehnih peripetijah in zagatah".

Na RTV SLO ob 140-letnici Cankarjevega rojstva:

Drevi ob 18.25 na TV Slovenija 2:
Dokumentarni feljton Ljubezen in krivda Ivana Cankarja
Leta 2006 sta obletnica in izid obsežne monografije Ljubezen in krivda Ivana Cankarja doktorice literarnih ved Irene Avsenik Nabergoj režiserja in avtorja scenarija Slavka Hrena navdihnila za pripravo kratkega dokumentarca, ki prepleta izvirna, sveža odkritja Avsenik Nabergojeve v obsežnem Cankarjevem opusu in izbrane citate iz Cankarjevih del v interpretaciji dramskega igralca Toneta Kuntnerja.


Drevi ob 21.05 na 1. programu Radia Slovenija: Premiera radijske igre Kralj na Betajnovi
Režiser in avtor radijske priredbe Jože Valentič se je osredotočil bolj na družbeno plat Cankarjevega besedila ter potisnil intimnejše odnose vpletenih v ozadje, s čimer je še neposredneje izpostavil aktualnost tega besedila.


Cetinskijeva je spomnila na njegovo farso Pohujšanje v dolini šentflorjanski, za katero je sam avtor dejal, da je "največja hudobija, kar jih je dotlej napisal". V njej je Cankar ošvrknil odnos svoje domovine do umetnosti. "Očitno je bila umetnost tako v Cankarjevem času kot danes družbi prej v zoprno breme kot kaj drugega. Kajti umetnost je ogledalo, ki nam neusmiljeno pokaže, kdo smo v resnici. In pogled ni vedno lep," je povedala Cetinskijeva.

Direktorica je pred Cankarjev spomenik kiparja Slavka Tihca položila rože, igralec Dario Varga pa je uprizoril nagovor šentflorjanskega Župana. Za glasbeni del prireditve je poskrbel Trobilni kvintet Orkestra Slovenske vojske.

V CD se bodo zvečer Cankarju poklonili še projekcijo filma Idealist, ki je nastal po njegovem romanu Martin Kačur. Projekciji bo sledil pogovor z glavnima igralcema Mileno Zupančič in Radkom Poličem. Cankarju se ob današnji 140-letnici rojstva poklanjajo z več prireditvami v Ljubljani in na Vrhniki. Zvečer se na Rožniku obeta proslava, ki jo bo sooblikovala vrsta literatov.

Očitno je bila umetnost tako v Cankarjevem času kot danes družbi prej v zoprno breme kot kaj drugega. Kajti umetnost je ogledalo, ki nam neusmiljeno pokaže, kdo smo v resnici. In pogled ni vedno lep.

Uršula Cetinski