Vulkanija stoji na kraterju nekdanjega vulkana. Foto: Vulkanija
Vulkanija stoji na kraterju nekdanjega vulkana. Foto: Vulkanija

Slikanica z naslovom Oli iz dežele vulkanov je izšla pod okriljem Zavoda za upravljanje kulturne dediščine Grad.

Najbolj brana slovenska pisateljica je ob predstavitvi slikanice povedala, da jo je obisk Vulkanije in prikaz delovanja nekdanjega vulkana navdušil. Zato se je z veseljem in odgovornostjo odzvala pobudi, da predstavi procese, ki so ob delovanju Vulkana oblikovali današnjo goričko pokrajino, ki ji je močno pri srcu in kamor se vselej rada vrača.

Foto: Vulkanija
Foto: Vulkanija

Zgodbi je dal podobo ilustrator Uroš Hrovat, ki je želel igrivi in napeti zgodbi dati predvsem ljubko Olijevo podobo.

Po besedah Danijele Krpič, direktorice Zavoda za upravljanje kulturne dediščine Grad, je poučna in vsem generacijam namenjena knjiga zgled, kako se lahko povežeta kultura in turizem, Vulkanija pa je s knjigo Oli iz dežele vulkanov pridobila edinstven izdelek.

Z njim je zadovoljna tudi županja občine Grad Cvetka Ficko, saj, kot je poudarila, krepi njihovo turistično prepoznavnost na čelu z Vulkanijo in največjim gradom v Sloveniji, ki v normalnih turističnih časih sicer privabljata številne obiskovalce.

Vulkanija stoji prav na kraterju nekdanjega vulkana, ki je s premerom okoli kilometra izoblikoval naselje, na delu kraterja pa stoji tudi grad Grad.

Od leta 2013 jo je obiskalo skoraj 180.000 obiskovalcev.