Foto: SOJ RTV SLO
Foto: SOJ RTV SLO

Naziv, namenjen spodbujanju k boljši bralni pismenosti in kulturi, so tokrat prejele občine Kozje, Lendava, Ribnica, Trbovlje in Vodice ter Mestna občina Slovenj Gradec.

Naziv je veljaven tri leta
Kot so zapisali v Združenju splošnih knjižnic, je od leta 2017 nazive Branju prijazna občina prejelo 52 občin. Naziv je veljaven tri leta, po tem obdobju pa prejemnica naziva strokovni komisiji znova predstavi svoje nove projekte. Tako je v letošnjem letu komisija naziv za tri leta potrdila 12 občinam. To so Brežice, Dolenjske Toplice, Domžale, Grosuplje, Hrastnik, Hrpelje-Kozina, Jesenice, Medvode, Slovenske Konjice, Šmartno pri Litiji, Tržič in Zreče.

Sorodna novica "Naš cilj je, da so vse slovenske občine branju prijazne."

Občine so pomembni dejavniki pri spodbujanju branja, so poudarili v združenju. Javni natečaj Branju prijazna občina je nastal z namenom, da bi občine spodbudili k aktivnejši vlogi v lokalni skupnosti, da z zavestnim načrtovanjem, oblikovanjem in postavljanjem ciljev na tem področju sodelujejo pri izboljševanju bralne pismenosti in bralne kulture med prebivalci.

Po besedah predsednice Združenja splošnih knjižnic Vesne Horžen občine, ki so pridobile naziv, "prepoznavajo področje knjige in branja kot enega od strateških področij v svoji lokalni skupnosti, kar dokazujejo s svojimi razvojnimi dokumenti na področju kulture, kjer ima vse, kar je povezano s knjigo, posebno mesto".

Prejemnice naziva je nagovorila državna sekretarka Ignacija Fridl Jarc. Kot je med drugim poudarila, je v letu, "ko častimo 30. obletnico naše samostojne države, in v mesecu, ko Slovenija zaključuje predsedovanje Svetu Evropske unije, Prešernov klic o 'edinosti, sreči in spravi' iz naše nacionalne himne Zdravljice in iz časov, ko svoboda besede ni bila samoumevna, v današnje razmere, ko se vsi soočamo s težko epidemijo, poziv, da kljub oteženim možnostim za druženje lahko v sebi ohranjamo radost nad dosežki evropskega prostora na področju spoštovanja človekovih pravic, tudi pravice do govora, pisanja, ustvarjanja, vedenja in znanja".

"Branje je nepogrešljiva začimba življenja"
Predsednik Skupnosti občin Slovenije Peter Misja pa je poudaril, da občine, ki so bodisi podaljšale veljavnost certifikata ali tiste, ki so ga letos pridobile prvič, "s svojimi dobrimi, drznimi in inovativnimi pristopi ter infrastrukturnimi obogatitvami, izražajo veliko mero skrbi za bralno kulturo in vedo, da je branje nepogrešljiva začimba življenja", so njegove besede povzeli v Združenju splošnih knjižnic.