79-letni Stanley Johnson se je moral že na začetku tega meseca braniti pred obtožbami, da je ponovna izdaja romana oportunistična gesta. Foto: EPA
79-letni Stanley Johnson se je moral že na začetku tega meseca braniti pred obtožbami, da je ponovna izdaja romana oportunistična gesta. Foto: EPA
Spletna trgovina Amazon eno od prejšnjih izdaj romana oglašuje kot
Spletna trgovina Amazon eno od prejšnjih izdaj romana oglašuje kot "idealno čtivo za ljubitelje Michaela Crichtona in Dana Browna". Foto: Amazon

Britanski mediji so pred dvema tednoma poročali, da Johnson svoj roman The Virus iz leta 1982 založnikom v ponatis ponuja kot "dih jemajočo zgodbo"; njegovo ponudbo je sprejela neodvisna založba Black Spring.

Meri na prestol Dana Browna?
Roman, ki je bil ob prvotnem izidu naslovljen The Marburg Virus, je zgodba o epidemiologu v bitki s časom – razviti mora cepivo za neidentificiran nov virus, ki je izbruhnil v New Yorku. V zgodbi, ki so jo navdahnili resnični dogodki v Nemčiji v poznih šestdesetih, je pomemben akter tudi ameriški predsednik, ki skuša položaj na vsak način obrniti sebi v prid.

V novi spremni besedi Johnson zapiše: "Bo boj proti koronavirusu tako uspešen, kot je bil moj junak v boju proti marburškemu virusu? Če pomislim spet na svoj roman in njegov srečni konec, si ne morem kaj, da ne bi prišel do sklepa, da se morajo vlade po vsem svetu, tudi naša, neusmiljeno osredotočiti na iskanje protistrupa ali cepiva. Nočem zmanjševati pomena zajezitvenih in zaščitnih ukrepov, toda množična imunost bi bila prav gotovo ključen dejavnik v boju proti novim izbruhom koronavirusne bolezni 19, torej proti "drugemu valu", o katerem toliko poslušamo."

Za pravice se niso ravno pulili
Založba sicer ni hotela razkriti, za kolikšno vsoto so roman odkupili, povedali so le, da "so prišli do sporazuma o številki, ki je sprejemljiva tako za majhno neodvisno založbo kot tudi za vsem znano ime". "Rodilo se je nepričakovano, dinamično zavezništvo različnih adutov."

Časopis The Guardian poroča, da so pred tem roman zavrnile najmanj štiri druge založbe. "Človek bi mislil, da bo to mala malica, da bi vsak založnik pograbil roman na to temo, ki je že urejen in pripravljen za izdajo," je komentiral avtorjev literarni agent Jonathan Lloyd. "Seveda imajo pravico do svojega mnenja, ampak sam sem bil razočaran. Čisto mogoče, da bodo svojo odločitev obžalovali, ampak v tem je čar založništva ... Morda se ne strinjate s Stanleyjem in njegovimi nazori ali z njegovim sinom, toda Virus je preklemansko dobra srhljivka in relevantno delo za današnji čas. Pomilovanja vredno se mi zdi, če kdo tega romana ni hotel objaviti, ker je delo Stanleyja Johnsona."

79-letni avtor se je moral že v začetku tega meseca braniti pred obtožbami, da je ponovna izdaja romana oportunistična gesta. "Poklicni pisatelj sem. So časopisi in novinarji oportunisti, ker poročajo o koronavirusu?" Še posebej se mu zdi trenutek primeren zato, ker so se izvirne izdaje njegove knjige še pred kratkim na spletu prodajale za 50 funtov in več.

Po pandemiji reši še okolje
Poleg Virusa, ki izide tako v tiskani obliki kot tudi v e-formatu, bo založba izdala še srhljivko Segrevanje (The Warming), v kateri novinar razkrije svetovno zaroto okrog "čudežne rudnine", ki bi lahko rešila okoljsko krizo.

Ocene Virusa na spletu so različne. Eden od bralcev ga je na portalu Goodreads opisal kot "zabavno čtivo s hitrim tempom", a opozarja, da zgodba temelji na "očitnih netočnostih in neverjetni premisi." Drug bralec se je izrazil še bolj neposredno: "Uspelo mi je prebrati približno tretjino, potem pa mi je šla neumnost tako na živce, da sem nehal."