S predstavitvenim  dogodkom so pri založbi Sanje
S predstavitvenim dogodkom so pri založbi Sanje "med bralce in poslušalce pospremili knjižno-glasbeni trojec, ki je že zaznamoval naš čas in ga še bo." Foto: Manca Čujež/Sanje
Slavo Vajt in Tjaša Koprivec
Ustvarjalec Slavo Bajt ter glavna urednica in umetniška direktorica Sanj Tjaša Koprivec na predstavitvi njegove knjige. Foto: Manca Čujež/Sanje
Slavo Vajt
Slavo Vajt je v svoji karieri soustvaril več deset filmov (med njimi slovenske klasike Cvetje v jeseni, Povest o dobrih ljudeh, Boj na požiralniku), se podpisal pod štirinajst avtorskih dokumentarcev (Dežela viharjev, Dežela tisočih resnic, Zlomljeni jarem? idr.) ter bil za svoje delo večkrat nagrajen - tako v Sloveniji kot v tujini. Foto: Manca Čujež/Sanje
Andrej Boštjančič in Tjaša Koprivec
Vodja Brencl bande Andrej Boštjančič – Ruda je še v besedi predstavil njihov novi album V živo, ki je bil posnet na njihovem koncertu v Salonu za eno glasbo. Foto: Manca Čujež/Sanje
Max Zimani
Ustanovitelj in programski direktor Zavoda Global, ki je namenjen spodbujanju globalnega učenja in razvoja projektov, Max Zimani je predstavil Nelsonovo avtobiografijo. Foto: Manca Čujež/Sanje

Vajt je bil več kot tri desetletja snemalec, direktor fotografije, režiser in scenarist na TV Slovenija, vendar mu tudi pisanje ni tuje. V delu Poti in brezpotja, ki je izšlo ob Vajtovi skorajšnji 80-letnici, so zbrani potopisi, zgodbe in utrinki. Njegove potopise, zgodbe in utrinke povezuje Vajtovo doživljanje sveta, družbe in človeka. Kot je avtor povedal na današnji novinarski konferenci, vse tri dele veže to, da v vseh stvareh išče sebe in svoje resnice, ob tem pa razmišlja o ljudeh in družbi. “Gre za refleksije vsega, kar sem doživel,” je dejal.

Dodal je, da dela ni napisal zato, da bi se komu dokazoval ali iskal svoj prostor v kulturnem svetu. Bi si pa želel, da bi ljudje med prebiranjem knjige vzpostavili dialog med napisanim in lastnimi razmišljanji. “Kdor bo to knjigo bral površno, ne bo imel nič od nje,” je opomnil. Vajt pravi, da mora biti človeku v aktivni dobi vodilo učenje, ne pa zabava, ključ do sreče pa vidi v tem, da posameznik najde samega sebe in se povzdigne nad družbeno vsiljene vzorce.

V karieri je Slavo Vajt soustvaril več deset filmov (med njimi slovenske klasike Cvetje v jeseni, Povest o dobrih ljudeh, Boj na požiralniku), se podpisal pod štirinajst avtorskih dokumentarcev (Dežela viharjev, Dežela tisočih resnic, Zlomljeni jarem? idr.) ter bil za svoje delo večkrat nagrajen - tako v Sloveniji kot v tujini.

Po letu 1997 se je usmeril v študij izbranih zdravilskih pristopov (reiki, tradicionalna tajska masaža, refleksologija in akupresura). Nekatera znanja s teh področij je pridobil v Sloveniji, v letih 2005 in 2006 pa jih je nadgradil s strokovnim izpopolnjevanjem in prakso na Tajskem in v Nepalu. Za Vajta velja, da se v njem "pretakata tišina mirnega sidrišča in radoživa nomadska razprtost za vse, kar se lahko pojavi v svetovih, ki jih srečuje, preči in jim pričuje. Med ljubeznimi, ki jim je ostal zavezan za zmeraj, je lepota raznoterih obrazov morja, gora, alpinizma in popotovanj," so zapisali pri založbi.

V počastitev ustvarjalčevega jubileja bo v začetku naslednjega leta organiziranih nekaj dogodkov v Ljubljani, Sežani in Novi Gorici.

Glasbeno popotovanje z Brencl Bando
Brencl banda, ki je doslej izdala dva albuma – Zemljin ples in Vetrovna svatba, se tokrat predstavlja z novim albumom V živo, ki je bil posnet na njihovem koncertu v Salonu za eno glasbo. Urednica Tjaša Koprivec je izid albuma napovedala z besedami: “Brencl banda potuje tja čez daljno morje, v pokrajino, ki leži med portreti duš, v divje, z mesečino obdano prostorje, kjer se snideta polnokrven glas in živa glasba.

Vodja Brencl bande Andrej Boštjančič – Ruda je povedal, da so na albumu ujeli koncertno vzdušje, ki ga bo doma z veseljem podoživel vsak njihov poslušalec. Koncertni album vključuje pesmi iz obeh studijskih izdelkov skupine ter novi skladbi Črešnjevska in Anovi. Boštjančič je še dejal, da navdih za pisanje skladb išče v vsakdanu.

In še dolga pot Nelsona Mandele
Ob prvi obletnici smrti Nobelovega nagrajenca Mandele, enega ključnih borcev za človekove pravice in rasno enakopravnost, so pri Sanjah predstavili broširani ponatis njegove avtobiografije Dolga pot do svobode, ki jo je prevedla Jedrt Maležič.

Ustanovitelj in programski direktor Zavoda Global, ki je namenjen spodbujanju globalnega učenja in razvoja projektov, Max Zimani je avtobiografijo označil kot lepo in poučno knjigo za vse tiste, ki jih zanimata afriška realnost in zgodovina. Dodal je, da so v njej sicer navedena številna zgodovinska dejstva, a kljub temu prinaša prijetno branje, saj je polna aforizmov in humorja. Najbolj ga je pritegnilo to, da je dogodke iz življenja Mandele, svetovnega velikana, lahko povezal z vsakdanom. To, kar se je zgodilo njemu, se je zgodilo tudi številnim drugim ljudem. Zato je menil, da je to knjiga, ki jo je treba brati med vrsticami.