Čeprav velja za skoraj takega samotarja kot zdaj že pokojni J.D. Salinger, je Pynchon našel čas, da je nastopil v epizodi Simpsonovih. Foto: FOX
Čeprav velja za skoraj takega samotarja kot zdaj že pokojni J.D. Salinger, je Pynchon našel čas, da je nastopil v epizodi Simpsonovih. Foto: FOX
V javnosti je le peščica Pynchonovih fotografij, pa še te so iz časa študija ali služenja v mornarici.

Nezaupljiv je do e-knjig, ne mara se fotografirati za medije, praviloma ne daje intervjujev, pogosto ga omenjajo kot enega izmed pisateljev, ki so v širšem izboru za Nobelovo nagrado, revija People pa je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja njegov domači naslov razglasila za "najbolje varovano skrivnost v založništvu" - a zdaj se Pynchon vrača.
Skrivnostni ameriški postmodernist, avtor kultnih romanov Mavrica težnosti (Gravity’s Rainbow) in Izklic številke 49 (The Crying of Lot 49), je ta teden razkril, da se pripravlja na izdajo novega romana. The Bleeding Edge bo v ZDA izdala založba Penguin, niso pa še določili datuma, kdaj naj bi se to zgodilo.

Inherent Vice bo ekraniziral P. T. Anderson
New York Daily News poroča še, da Pynchon sodeluje pri filmski priredbi svojega prejšnjega romana, Inherent Vice iz leta 2009, zgodbe o zadetem zasebnem preiskovalcu v Kaliforniji. (Tukaj lahko prisluhnete napovedniku za roman, ki ga je prebral sam Pynchon.) Film naj bi režiral Paul Thomas Anderson, ki že ima izkušnje z literarnimi priredbami: film Tekla bo kri je posnel po predlogi romana Uptona Sinclaira. Po neuradnih podatkih se za glavni vlogi pogajajo z Robertom Downeyjem Jr. in Charlize Theron.

Zanimivo je, da je prav Inherent Vice dobil precej bolj mešane recenzije kot Pychonove kompleksne narativne strukture iz šestdesetih in sedemdesetih let, v katerih je popkulturne reference pogosto svobodno mešal z obskurnimi zgodovinskimi dejstvi. Za Gravity’s Rainbow je leta 1974 dobil tudi nagrado National Book Award for Fiction, sicer pa roman velja za ne ravno lahko berljivega. Marsikdo ga primerja s Finneganovim bdenjem Jamesa Joycea.