Podelitev nagrade je že tradicionalno del festivala zgodbe Fabula. Foto: Festival fabula
Podelitev nagrade je že tradicionalno del festivala zgodbe Fabula. Foto: Festival fabula
Žirijo so sestavljali (od leve): Mojca Pišek , Tina Bilban, Primož Jesenko, Iva Kosmos in Andrej Lutman. Foto: Študentska založba
Peter rezman: Skok iz kože
Lani je nagrado dobil Peter Rezman, ki v zbirki Skok iz kože skozi sedem zgodb opisuje različne življenjske usode sedmih neimenovanih rudarjev.

Petčlanska strokovna žirija je iz kratkoprozne bere za leti 2008 in 2009 izbrala osem zbirk finalistov, ki ostajajo v konkurenci za nagrado, in sicer Blatnikovo zbirko Saj razumeš? (LUD Literatura, 2009), Brulčevo zbirko Kakor da se ne bi zgodilo nič (Goga, 2009), Kosmačevo zbirko "Punk is dead" (Študentska založba, 2008), zbirko Lemaićeve Popularne zgodbe (Cankarjeva založba, 2008), zbirko Likar Bajželjeve Sobotne zgodbe (Cankarjeva založba, 2009), Lorencijevo zbirko Šepetanje zbora (Študentska založba, 2009), zbirko Sukičeve Otroci nočnih rož (Škuc, 2008) in zbirko Tratnikove Dva svetova (Škuc, 2009).

Ožji izbor štirih nominirancev za nagrado bo žirija, ki jo sestavljajo raziskovalka in literarna kritičarka Tina Bilban (predsednica), dramaturg in gledališki kritik Primož Jesenko, literarna kritičarka Iva Kosmos, literarni kritik in publicist Andrej Lutman ter literarna kritičarka Mojca Pišek, razglasila 5. maja.

Letos okrogla petica
Časopisna hiša Dnevnik bo letos nagrado Dnevnikova fabula podelila petič. Nagrajenec bo prejel tudi denarno nagrado v vrednosti 4.000 evrov. Doslej so nagrado podelili štirim avtorjem. Leta 2006 jo je prejel Nejc Gazvoda za zbirko Vevericam nič ne uide, leta 2007 so jo podelili Katarini Marinčič za zgodbe O treh, leta 2008 Maruši Krese za zbirko Vsi moji božiči, lani pa jo je prejel Peter Rezman za knjigo Skok iz kože.

Sklepni del festivala, ki se bo začel z obiskom Nobelovke
Podelitev nagrade je tradicionalno del festivala zgodbe Fabula. Ta bo letos kot del prireditve Ljubljana - Svetovna prestolnica knjige 2010 potekal pod imenom Literature sveta - Fabula 2010. Festival se bo začel v ponedeljek, 3. maja, z gostovanjem aktualne Nobelove nagrajenke za literaturo, pisateljice Herte Müller. Sklenil se bo s podelitvijo nagrade Dnevnikova fabula, ki bo 28. maja v Klubu Cankarjevega doma. Nagrajenca bo žirija izbrala tik pred začetkom sklepne slovesnosti.