S simbolnim dejanjem želijo v knjižnici še zadnjič opozoriti, da je njihova osrednja enota na robu preživetja, predlagana rešitev pa se jim zdi ustrezna. Foto: Mariborska knjižnica/Maja Logar
S simbolnim dejanjem želijo v knjižnici še zadnjič opozoriti, da je njihova osrednja enota na robu preživetja, predlagana rešitev pa se jim zdi ustrezna. Foto: Mariborska knjižnica/Maja Logar
Mariborska knjižnica
Na mariborski občini že vrsto let obljubljajo gradnjo nove knjižnice ali selitev na drugo lokacijo, a dlje od obljub za zdaj niso prišli. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Fištravec
Andrej Fištravec priznava, da bo višja kakovost za uporabnike knjižnice pomenila tudi višje stroške tekočega delovanja, za kar bodo morali poskrbeti s soustanovitelji v proračunih, vendar zagotavlja, da višja sredstva ne bodo šla na škodo drugih kulturnih projektov v mestu. Foto: BoBo

Knjižnične enote na Rotovžu, Taboru in v Novi vasi bodo zato od 15.30 dalje in v času seje zaprte.

Po besedah direktorice knjižnice Dragice Turjak želijo s tem simbolnim dejanjem še zadnjič opozoriti, da je njihova osrednja enota na robu preživetja. Predlagana lokacija je po njenih besedah s strokovnega vidika ustrezna tako po kvadraturi kot umeščenosti, hkrati pa ponuja sorazmerno hitro izvedbo projekta.

Fištravec: "Naše načrte za selitev podpirata tudi stroka in vodstvo knjižnice"
Mestna uprava bo na četrtkovi seji znova skušala prepričati mestne svetnike o obravnavi najnovejšega predloga za rešitev prostorske stiske Mariborske knjižnice. Na namero zaposlenih se je že odzval tudi župan Andrej Fištravec, ki je v izjavi za medije dejal, da je zdaj že jasno, da tudi stroka, vodstvo knjižnice, zaposleni in svet knjižnice podpirajo njihove načrte za selitev knjižnice, zato ne vidi razloga, da bi na četrtkovi seji šlo kaj narobe.

"Vsi tisti, ki govorijo, da je Rotovški trg primernejša rešitev, to govorijo zato, ker v resnici težave ne želijo rešiti. Tisti, ki menijo, da zdaj ni primeren trenutek in da bi bilo treba počakati na novo sestavo mestnega sveta, pa le dokazujejo, da niso sposobni sprejemati odločitev, in si zato niti ne zaslužijo novega mandata," je dejal župan in pozval mestne svetnike, da po 30 letih mesto končno odpravi dolg, ki ga ima do knjižnice.

Županovi ekipi se s sprejemanjem dokumentacije za selitev osrednje enote knjižnice iz dotrajanih in pretesnih prostorov na Rotovškem trgu v nedokončani poslovno-stanovanjski objekt Centrum nedaleč od Trga Leona Štuklja mudi, saj je DUTB prejšnji teden že objavil javni razpis za prodajo Centruma, mestna občina pa je prav tako podpisala opcijsko pogodbo za nakup preostalega dela stavbe, ki ima zasebnega solastnika.

"Višja sredstva ne bodo šla na škodo drugih kulturnih projektov v Mariboru"
Župan ob tem priznava, da bo višja kakovost za uporabnike knjižnice pomenila tudi višje stroške tekočega delovanja, za kar bodo morali poskrbeti s soustanovitelji v proračunih, vendar zagotavlja, da višja sredstva ne bodo šla na škodo drugih kulturnih projektov v Mariboru in da kultura v mestu ne bo podhranjena.

Mestni svetniki so na redni seji pred dvema tednoma umaknili točko z dnevnega reda, med drugim zaradi tega, ker se večina finančnega bremena tega dobrih 13 milijonov evrov vrednega projekta prenaša v prihodnja leta.