Foto:
Foto:
Tretji roman ameriške pisateljice Sheri Holman.
Prvenec Maile Meloy Liars and Saints.

Na 10. podelitvi se bodo za nagrade orange potegovale še Britanki Marina Lewycka, Joolz Denby ter ameriške pisateljice Sheri Holman, Maile Meloy in Lionel Shriver. Podelitev nagrad, s katero nagrajujejo pisateljice, ki pišejo v angleškem jeziku, bo 7. junija.

Nagrajena avtorica bo poleg kipca Bessie umetnice Grizel Niven prejela tudi 30.000 funtov denarne nagrade (okoli 10 milijonov tolarjev). Nagrado so začeli podeljevati leta 1996, da bi z njo počastili žensko pisanje.

Nova in že znana imena
Predsednica strokovne žirije pisateljica Jenni Murray je povedala, da je med tako kakovostnimi pisateljicami težko izpostaviti le eno. O nominiranih delih je še povedala, da pokrivajo širok spekter tematik, nominiranke pa so tako že uveljavljene pisateljice kot tudi avtorice, ki šele oblikujejo svoj slog in se uveljavljajo pred širšo bralno javnostjo. Preostale članice žirije so Jo Brand (pisateljica in komedijantka), Joanne Harris (pisateljica), Jude Kelly (direktorica gledališča) in Moira Stuart (radijska voditeljica).

O prigodah malomeščanov
Prav tako se s tretjim romanom The Mammoth Cheese za Bessie bojuje Sheri Holman, ki opisuje dogodke v svojem rojstnem kraju Three Chimneys, ko Manda Frank rodi 11 otrok. Izvemo tudi zgodbo Margaret Prickett, izdelovalke sira, katere največja ambicija je izdelati največji hlebec Cheshirskega sira.

Ko izguba sproži spomine
Jane Gardam je nominirana za 15. roman Old Filth, ki pripoveduje zgodbo o odvetniku in sodniku Edwardu Feathersu, ki je izgubil ženo. Tudi zaradi tega je začel vse bolj razmišljati o svojem življenju, roman pa nas popelje skozi njegovo življenjsko pot - od otroštva v Walesu do sedanjosti.

Kako premagati ponos
Pisateljica ukrajinskega rodu Marina Lewycka, ki se je rodila v begunskem taborišču v Kielu po drugi svetovni vojni, je nominirana za prvenec A Short History of Tractors in Ukrainian. Gre za črno komedijo o družinskih razprtijah in o tem, kako jih preseči.

Sprijaznjenje s svojimi grehi
Joolz Denby se bo za nagrado potegovala s svojim tretjim romanom Billie Morgan, ki govori o ženski v srednjih letih. Danes je vodja zlatarne, v svoji razburkani preteklosti pa je bila tudi članica motoristične tolpe in morilka. Zdaj mora odgovarjati tudi za posledice dejanj v svoji mračni preteklosti.

Zaznamovanost s poljubom
Za svoj prvenec Liars and Saints je nominirana kalifornijska pisateljica Maile Meloy, ki predstavlja zgodbo o Yvette Santerre. Ta med tem, ko se njen mož bori v vojni, spozna fotografa, ki se ponudi, da fotografira njo in njeno družino. Ko fotograf prispe do njenega doma, pa pride do poljuba, ki družino spremlja več generacij.

Pogovori o Kevinu
Lionel Shriver se je v ožji izbor uvrstila s sedmim romanom We Need to Talk About Kevin. V njem izvemo zgodbo o Kevinu Katchadourianu, ki je nekaj dni pred svojim šestnajstim rojstnim dnem na svoji šoli ubil devet ljudi. V zaporu ga obišče njegova mati, od katere izvemo zgodbo Kevinovega odraščanja.