Ulična prodaja knjig v Parizu živi vse od 16. stoletja. Foto: AP
Ulična prodaja knjig v Parizu živi vse od 16. stoletja. Foto: AP

Prodajalci knjig na prostem ob reki Seni so del pariške dediščine vse od 16. stoletja, zaradi česar jih je Unesco februarja 2019 uvrstil na svoj seznam kot del francoske nesnovne kulturne dediščine.

Najprej rumeni jopiči, nato še pandemija
Vendar je ta tradicionalna "kulisa" z nabrežja Sene začela izginjati že pred tremi leti pod vplivom protestov rumenih jopičev konec 2019 in v začetku 2020. Dokončno pa so ukrepi za zajezitev širjenja virusa covida-19 ulične prodajalce rabljenih knjig privedli do tega, da so večinoma zaprli svoja znamenita zelena ulična prodajna mesta, navaja Al Džazira.

Zaprte stojnice pariških uličnih prodajalcev knjig. Foto: EPA
Zaprte stojnice pariških uličnih prodajalcev knjig. Foto: EPA

Jerome Callais, ki že 30 let predseduje združenju pariških uličnih prodajalcev knjig, meni, da je težava tudi v porastu spletne prodaje knjig. "Amazon, številne spletne knjigarne, ljudje si lahko nekatera dela prenesejo s spleta – vse nam škodi, ljudje manj berejo in manj prihajajo k nam," je pred dnevi povedal za Radio France.

Malo zanimanja za obujanje po novem negotove dejavnosti
Pariške mestne oblasti so se že leta 2019 odločile za objavo razpisa, s katerim iščejo nove ulične prodajalce knjig, vendar po poročanju francoskih medijev težko najdejo kandidate. Na razpis se je mogoče prijaviti do 18. februarja 2022, pogodbe pa bodo predvidoma podpisane za dve leti.

Zgolj ducat prijav na razpis
"V zadnjih dveh letih in le tri mesece pred zaključkom razpisa smo prejeli le 12 prijav," je povedal Callais. Dodal je, da so v preteklosti imeli na letni ravni od 60 do 100 interesentov za odprtje svojih knjižnih stojnic. Zato je pozval mestne oblasti, naj se bolj potrudijo za oglaševanje javnega razpisa.

"Tu smo že 450 let in ne bomo kar tako izginili! Ulični prodajalci knjig so za Pariz to, kar so gondoljerji za Benetke, in enega brez drugega si ni mogoče predstavljati," je še dejal predsednik združenja pariških uličnih prodajalcev knjig.