Foto: BoBo

Prvotno je bil sicer napovedan za svetovni dan knjige in avtorskih pravic 23. aprila, a so ga zaradi slabega vremena prestavili.

Svetovni dan knjige, ki se prelije v noč, posvečeno "oknom v naša notranja življenja"

Za torek je udeležbo napovedalo 42 razstavljavcev - založnikov, knjigarjev, samozaložnikov, avtorjev, ilustratorjev, antikvarjev in drugih, ki delujejo na področju branja in knjige. Večina je, kot so za STA povedali pri založbi Sanje, potrdila tudi udeležbo na današnjem sejmu, ki bo potekal od 10. do 21. ure. Kot so zapisali organizatorji, je njihova skupna želja, da se bo park Zvezda po več letih spet iskril od lepega: od knjig, srečevanj, domišljije.

Noč knjige, najbolj množična prireditev širjenja branja in bralne kulture v Sloveniji, je sicer letos že šesto leto zapored zaznamovala svetovni dan knjige. V okviru projekta, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco, so dogodki potekali v več kot 150 krajih po Sloveniji in zamejstvu.

Organizacija združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je svetovni dan knjige in avtorskih pravic razglasila leta 1995. Posvečen je spodbujanju branja, založništva ter zaščiti avtorskih pravic in intelektualne lastnine. Praznujemo ga na dan, ko so se rodili ali umrli nekateri velikani svetovne literature, kot so Miguel de Cervantes, Vladimir Nabokov in William Shakespeare.