Nova plošča Daleč je oplemenitena z gostjo in gosti. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Nova plošča Daleč je oplemenitena z gostjo in gosti. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Zbirka je izšla tik pred nastopom v ljubljanski Drami, kjer bodo Avtomobili v nedeljo nastopili v akustični različici in s tem odprli letošnjo sezono cikla Drama akustika. Tam so jo danes tudi predstavili.

Vuksanović svojih besedil ne dojema kot poezije, pač pa kot žanr literature, ki je namenjen glasbi, podobno kot dramski tekst, ki je sicer lahko natisnjen v knjigi, vendar je mišljen za odrsko uprizoritev.

Skozi leta s pesmimi
Knjiga je dobila naslov po eni njihovih najbolj prepoznavnih pesmi, v njej pa je izbor pesmi iz glasbene zgodovine Avtomobilov, ki je nastala leta 1982. Izbor ne zajema vsega, kar je napisal za zasedbo, le tista besedila, ki po njegovi oceni stojijo tudi samostojno.

Tako kot je Vuksanović za zasedbo najprej pisal v srbohrvaščini, nato pa po treh albumih prešel na slovenščino, tako si tudi v knjigi sledijo besedila. Njegova srbohrvaščina je bila jezik iz Sarajeva, kjer je, čeprav rojen v Sloveniji, preživel deset otroških let. "Lahko bi kdo rekel, da je bilo to zaradi uveljavitve preračunljivo dejanje, kar je na neki način tudi bilo. Ker smo bili iz majhnega kraja v Sloveniji, smo se jezikovno prilagodili," je povedal Vuksanović.

Prehod iz srbohrvaščine v slovenščino
Odločitev po njegovem mnenju ni bila napačna, ker so se zavedali, da glasba, ki jo ustvarjajo, ni "komercialni presežek" in jo posluša relativno majhno število ljudi. Če ji ne bi olajšali poti v druge republike, bi po njegovem mnenju pogoreli, zato so jo skušali približati prebivalcem celotne takratne Jugoslavije. Takšne so bile njihove prve tri plošče Mjesec je opet pun, Dugo toplo ljeto in Krenimo, čeprav so že takrat imeli tudi velik delež skladb v slovenščini. S ploščo Mraz leta 1992 pa se je začelo njihovo "slovensko obdobje".

Če so bila besedila na prvi plošči komentarji družbe, saj dogajanje v njej po Vuksanovićevih besedah nedvomno vpliva na tisto, kar počneš, so že na drugi plošči pomenila premik k introvertiranosti. Kot je povedal, je enostavno izgubil potrebo, da bi se še ukvarjal s tem, poleg tega človek z leti zori in se spreminja. Nikoli pa ni, kot je še dodal, svojih besedil zares analiziral.

Osebnostna knjiga
"Marko precej piše o svojih notranjostih, občutkih. To je njegova zelo osebnostna knjiga," je dejal Vilko Lovšin, eden izmed oblikovalcev knjige, ki jo spremljajo fotografije iz avtorjeve zasebne zbirke. Skupaj načrtujeta tudi biografijo Avtomobilov, ki bo po Vuksanovićevih napovedih ne le zgodba o skupini, temveč zgodba o glasbeni sceni in o družbi ter času, v katerem ustvarjajo. Izšla bo predvidoma še pred 40-letnico zasedbe.

Skupina je do zdaj izdala deset studijskih plošč, zadnjo, Daleč, leta 2016. Med njenimi prepoznavnimi skladbami so Sama, Enakonočje, Punce izginjajo v noč, Navaden dan in Hvala za pisma.

Avtomobili so letošnjo jesen skozi videospot predstavili z novo skladbo Na sever z njihovega aktualnega studijskega albuma Daleč.