Pionirski dom – Center za kulturo mladih sodeluje v evropskem projektu Pesniki sodobnosti – glasovi prihodnosti, s katerim želi pesništvo in sodobne pesnike približati šolarjem in profesorjem in tako vzgajati občinstvo. Izbranih je tudi deset slovenskih pesnikov in pesnic, ki bodo v sklopu projekta ljubezen do poezije širili po srednjih šolah.

Pionirski dom v sklopu projekta pripravlja tudi druge dejavnosti, ki bodo v prihodnjih mesecih krepile vlogo poezije v družbi. Foto: Pionirski dom
Pionirski dom v sklopu projekta pripravlja tudi druge dejavnosti, ki bodo v prihodnjih mesecih krepile vlogo poezije v družbi. Foto: Pionirski dom

K širjenju poezije v šolah se je v sklopu dveletnega projekta Pesniki sodobnosti – glasovi prihodnosti (Poets of TodayVoices of Tomorrow) zavezalo pet držav, poleg Slovenije še Finska, Srbija, Madžarska in Poljska. Projekt, ki povezuje institucije iz naštetih držav, podpira program Ustvarjalna Evropa.

Idejna vodja projekta je pesnica Anja Zag Golob. Foto: Slovenski dnevi knjige v Mariboru/Boštjan Lah
Idejna vodja projekta je pesnica Anja Zag Golob. Foto: Slovenski dnevi knjige v Mariboru/Boštjan Lah

Težava je že z učnimi načrti
"V Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih smo se težave prvič zavedali ob organizaciji literarnih delavnic. Profesorji so nam zaupali, da nimajo ustreznih orodij, da bi dijake in dijakinje spodbujali k branju poezije, v učnih načrtih ni prostora za sodobne pesnike in pesnice. Odločili smo se, da to spremenimo,"
so v sporočilu za javnost navedli besede projektne vodje Bjanke Kršmanc.

Po besedah pesnice, urednice, kritičarke in dramaturginje Anje Zag Golob, idejne vodje projekta, so se odločili, da v razrede različnih srednjih in strokovnih šol ter gimnazij povabijo pesnika ali pesnico, ki predstavi poezijo in s tem pomembno prispeva k promociji pesništva.

"Dijaki in dijakinje bodo tako imeli možnost, da človeka, ki piše poezijo, spoznajo v živo, z njim govorijo, poslušajo neposredno branje njegove ali njene poezije, jih vprašajo vse, kar jih zanima, debatirajo o klasikih, predvsem pa lahko pesnik ali pesnica v razred prinese strast do poezije, do njenega branja in pisanja," je pojasnila Anja Zag Golob. V partnerskih državah projekta po deset pesnikov, ki se bodo v času trajanja projekta podali v srednje šole, izbirajo na podlagi javnega poziva.

V Pionirskem domu so že izbrali pesnike in pesnice, ki se bodo dve leti skupaj s profesorji pripravljali na vstop v šolski sistem. Vsebinska vodja projekta Nika Kovač je povedala, da so merila za izbor pesnikov, ki sodelujejo v projektu, postavili zelo visoko. Pogoj za sprejem v izobraževanje je bila izdaja vsaj dveh zbirk poezije ali izdaja zbirke poezije in literarna nagrada. Strokovna komisija, ki so jo sestavljali urednik in kritik Aljoša Harlamov, Anja Zag Golob ter Nika Kovač, je izbrala Ano Svetel, Denisa Škofiča, Dejana Kobana, Veroniko Dintinjana, Stanko Hrastelj, Tino Kozin, Barbaro Korun, Katarino Gomboc Čeh, Pina Pograjca in Lidijo Dimkovsko.

V Pionirskem domu bo 28. in 29. januarja potekala delavnica, na kateri bodo pedagogi Pionirskega doma predajali svoje znanje in izkušnje izbranim pesnikom in pesnicam.

Pionirski dom v sklopu projekta pripravlja tudi druge dejavnosti, ki bodo v prihodnjih mesecih krepile vlogo poezije v družbi. V poletje bodo vstopili z organizacijo literarnega sprehoda po mestu, delavnic za profesorje in pripravami na dogodke na knjižnem sejmu v Frankfurtu.