Turnir poteka danes v okviru Slovenskih dnevov knjige v Mariboru.

Svojega zmagovalca bo z glasovanjem izbralo tudi na prireditvi prisotno občinstvo. Foto: BoBo
Svojega zmagovalca bo z glasovanjem izbralo tudi na prireditvi prisotno občinstvo. Foto: BoBo

Svoje pesmi bodo interpretirali v živo na prostem pod letnim avditorijem Lutkovnega gledališča Maribor.

Današnje tekmovalce so izbrali na dveh polfinalnih turnirjih, ki sta potekala aprila in maja v spletni obliki. Ogledalo si ju je več kot 2000 ljudi iz 25 različnih držav. Pri Založbi Pivec pravijo, da to kaže, da pesniški turnir spremljajo Slovenci po vsem svetu.

"Bili smo žalostni, da se nismo družili v živo, a hkrati veseli, ker smo imeli toliko večji doseg. Seveda pa smo zelo veseli, da lahko finalni večer v Mariboru vendarle poteka v živo, letos prvič na prostem, pod milim nebom," je povedala pobudnica turnirja Zora A. Jurič.

Pisatelji spregovorijo o temi, o kateri smo v zadnjem letu premišljevali: dotiku

Pesniška gostja na današnji prireditvi bo lanska vitezinja poezije Tanja Božić, novega viteza ali vitezinjo pa bo izbrala strokovna žirija v sestavi Stanka Hrastelj, Irena Novak Popov in Marcello Potocco. Svojega zmagovalca bo z glasovanjem izbralo tudi na prireditvi prisotno občinstvo. Letošnji turnir je jubilejni, saj so doslej podelili že 20 nazivov viteza ali vitezinje poezije. Posvetili so ga pesnici Eriki Vouk, ki je prejela ta naziv leta 2002.

Ideja na podlagi romana Marpurgi
Pesniški turnir so v omenjeni založbi začeli prirejati leta 2001 na pobudo Zore A. Jurič, ki je idejo za tovrstno prireditev povzela po romanu Marpurgi mariborske literarne zgodovinarke in pisateljice Zlate Vokač Medic. V njem je opisan srednjeveški viteški pesniški turnir na gradu Riegersburg.

Lani je celoten Pesniški turnir Založbe Pivec zaradi epidemije novega koronavirusa potekal v virtualni obliki.