Bina Štampe Žmavc piše poezijo, prozo in dramatiko, najobsežnejši pa je njen opus del za otroke in mladino. Foto: BoBo
Bina Štampe Žmavc piše poezijo, prozo in dramatiko, najobsežnejši pa je njen opus del za otroke in mladino. Foto: BoBo
Sorodna novica Praznik srečevanja ob knjigah za začetek bralnega poletja

"Z izbrano temo želimo začeti razpravo s knjižnimi ustvarjalci o pomembnosti človeške bližine, dotika in pristne komunikacije, o posledicah prepovedi druženja v času pandemije, pa seveda o tkanju stikov z drugim in drugimi – z drugimi svetovi, z drugimi kulturami, z drugimi miselnimi obzorji, preko knjig in branja," je napovedala programska koordinatorka festivala Petra Kolmančič iz Mladinskega kulturnega centra (MKC) Maribor.

Dopoldne bo tekel program za otroke, zvečer pa se bodo predstavljali izbrani domači in tuji književniki. Med drugim bo na Osnovni šoli Prežihovega Voranca Maribor gostovala švedska ilustratorka Anna Höglund, na "velikem proznem branju" pod letnim avditorijem lutkovnega gledališča bodo nastopili Veronika Simoniti, Svetlana Slapšak, Dušan Šarotar in Laura Freudenthaler.

Na tem mestu bodo tudi skupinski literarni večer LGBTQ+ med drugim z Branetom Mozetičem, "veliko pesniško branje" s Ferijem Lainščkom in drugimi ter Literarna postaja Mariborske knjižnice z Bino Štampe Žmavc.

Foto: Nina Medved
Foto: Nina Medved

Rok Vilčnik bo na Grajskem trgu predstavil svojo novo pesniško zbirko Šrapneli. Tam bo vse dni festivala postavljen knjižni sejem s predstavitvijo 28 založnikov, kar je podobno število sodelujočih kot v prvih letih prirejanja tega festivala, medtem ko so v zadnjih letih gostili od 15 do 20 založb.

Uradno odprtje festivala je bilo pod arkadami Univerzitetne knjižnice Maribor, kjer so postavili razstavo na prostem Sto samot nekega dotika avtorjev Boruta Gombača in Jerneje Ferlež, ki sta dobila navdih v poeziji Erike Vouk. Prav njej je posvečen tudi letošnji Pesniški turnir Založbe Pivec.

Pester literarni program bo potekal še v nekaterih drugih mestih po Sloveniji, med drugim v Ljubljani, Kopru, Brežicah, Sežani, Celju in Ormožu.

Usoda pomladnih festivalov
Festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru, pri katerem združi moči skoraj 40 organizacij, po navadi prirejajo spomladi okoli svetovnega dneva knjige, 23. aprila. Letos pa so ga zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19 že drugo leto zapored prestavili na junij.