Peter Handke v zadnjih dneh poskuša nekoliko omiliti svoje izjave, ki so vznemirile Evropo. Foto: EPA
Peter Handke v zadnjih dneh poskuša nekoliko omiliti svoje izjave, ki so vznemirile Evropo. Foto: EPA
Peter Handke
Za Handkejeva dela na nekaterih gledaliških odrih ni več prostora. Foto: EPA
Don Juan, Peter Handke

Avstrijskemu pisatelju Handkeju je posebna žirija nemško priznanje Heinricha Heineja za literarno ustvarjanje namenila 20. maja, dobiti pa bi jo moral 13. decembra. V četrtek pa je sekretar za kulturo nemške dežele Severno Porenje-Vestfalija - mesto Düsseldorf namreč nagrado podeljuje - sporočil, da nagrade verjetno ne bo dobil ne Handke ne kdo drug.

Kakšna bo odločitev mestnega sveta Dusseldorfa?
Nemški PEN je razpravo o podelitvi Heinejeve nagrade že označil za "sramotno igro", düsseldorfskemu mestnemu svetu pa očita, da se meša v odločitev neodvisne žirije, ki jo je imenovalo mesto samo. "Kdor imenuje žirijo, mora sprejeti njene odločitve tudi, če mu niso všeč," je izjavil Wilfried F. Schoeller, generalni sekretar nemškega centra PEN.

Krščanski demokrat Grosse Brockhoff, tudi sam član žirije za Heinejevo nagrado, ki pa na seji, na kateri so odločali o Handkeju, ni bil, poudarja, da imajo stranke v mestnem svetu "vso pravico", da zavrnejo potrditev sprejete odločitve.

Protestni izstopi
Dva člana žirije, literarna kritičarka Sigrid Loeffler in pariški profesor književnosti Jean-Pierre Lefebvre, sta medtem že najavila izstop iz 12-članske žirije za Heinejevo nagrado. S tem izražata protest proti ravnanju düsseldorfskega mestnega sveta. Večina žirantov je kršila načela o zaupnosti svojega dela, takoj ko so se v javnosti pojavile prve kritike, pa so se distancirali od svoje odločitve, ki so jo sprejeli na demokratičen način, sta zapisala Loefflerjeva in Lefebvre.

Peter Handke "popravlja" svoje izjave
Handke, ki mu očitajo prosrbska stališča, pa se je v četrtkovi številki Sueddeutsche Zeitunga postavil v bran. Srbski pokol nad Muslimani v Srebrenici julija 1995 je opisal kot "najhujši zločin proti človeštvu, kar jih je bilo po vojni storjenih v Evropi". Zahteval je tudi, da se je treba držati dejstev o državljanski vojni v nekdanji Jugoslaviji. Po njegovem mnenju v Bosni niso obstajala samo srbska taborišča, ampak tudi hrvaška in muslimanska.

Handke se brani tudi pred ponovno aktualnim očitkom o relativizaciji holokavsta. Izjavo, da so "Srbi še večje žrtve kot Judi", je leta 1999 hitro posredoval in takrat so popravek sprejeli. Zdaj pa se sprašuje, zakaj popravka ne spremejo tudi zdaj. Ministrski predsednik Severnega Porenja-Vestfalije je v sredo namreč izjavil, da Handke "ni dostojen Heinejeve nagrade", ker relativizira holokavst.

Kako je Handke razburjal Evropo?
Peter Handke se je julija 1991 izrekel proti izstopu Slovenije iz Jugoslavije. Januarja 1996 je izšel njegov sporni članek Pravičnost za Srbe, v katerem je po obisku Srbije opozoril na enostransko in sovražno poročanje zahodnih medijev o konfliktu v nekdanji Jugoslaviji. Marca 1999 je v beograjski Politiki izšel članek, v katerem je Handke nasprotoval napadom zveze Nato na Srbijo. Maja 1999 je s knjigo Die Fahrt im Einbaum oder Das Stueck zum Film vom Krieg spet posegel v balkansko vojno - kritizirali so ga zaradi teze, da je razlog za vojno "slabo sosedstvo".

Miloševićev pogreb in odločitev v Parizu
Handke je marca letos spregovoril ob grobu Slobodana Miloševića, maja pa je zaradi tega pariško gledališče Comedie Francaise umaknilo z repertoarja za prihodnjo sezono njegov komad Spiel vom Fragen oder Die Reise ins sonore Land. Druga polovica maja pa je prinesla nove vroče razprave zaradi odločitve, da bo letos dobil Heinejevo nagrado.