Ameriško združenje PEN je na začetku tega meseca obsodilo kršenje človekovih pravic, ki se je zgodilo v Ugandi.
Ameriško združenje PEN je na začetku tega meseca obsodilo kršenje človekovih pravic, ki se je zgodilo v Ugandi. "Kakwenza Rukirabashaija dobro ve, kako ugandske oblasti zatirajo disidentska stališča, pa je kljub temu pogumno spregovoril in se uprl številnim poskusom utišanja njegove svobode govora," so zapisali v izjavi za javnost. Foto: Reuters

33-letni Kakwenza Rukirabashaija je v rodni Ugandi najbolj znan po romanu Pohlepni barbar, v kateri naslika portret pohlepa in korupcije v neki fiktivni afriški državi. Knjigo večina bralcev razume kot satiro režima ugandskega predsednika Yowerija Musevenija, ki je na oblasti že od leta 1986. Združenje PEN je lani Rukirabashaiji podelilo Pinterjevo nagrado za "pogum mednarodnega pisca". Podeljujejo jo literatom, ki so zaradi svojih prepričanj politično preganjani.

Zaprt zaradi tvitov, kritičnih do predsednika
28. decembra so v pisateljev dom vlomili oboroženi vojaki in ga odvlekli na neznano lokacijo, od koder se ni mogel javljati vse do 11. januarja letos. (Na Facebooku je objavil samo, da neuniformirani, oboroženi možje, ki trdijo, da so policija, vdirajo v njegov dom.) V januarju so proti njemu vložili obtožnico zaradi "žaljivega komuniciranja", kar naj bi se nanašalo na njegove tvite o predsedniku Museveniju in njegovem sinu, generalu Muhooziju Kainerugabi.

Poznavalci ugandske politike napovedujejo, da 77-letni predsednik svojega sina pripravlja, da ga bo nasledil na čelu režima, ki ima vse močnejše poteze diktature.

Danes se je sodišče v Kampali odločilo, da se Rukirabashaija lahko vrne na prostost, pod pogojem, da plača varščino v znesku 500 tisoč ugandskih šilingov (125 evrov), da izroči svoj potni list in se zaveže, da primera ne bo javno komentiral. Obtoženec se je zaslišanja udeležil prek videopovezave iz zapora Kitalya, približno 60 kilometrov zahodno od Kampale.

Sodišče je pisatelju odmerilo varščino in za datum naslednega zaslišanja izbralo 1. februar. Foto: Reuters
Sodišče je pisatelju odmerilo varščino in za datum naslednega zaslišanja izbralo 1. februar. Foto: Reuters

Že drugič ugrabljen
Pisateljev odvetnik Ronald Samuel Wanda se je nato odpravil proti zaporu, da bi plačal varščino in vložil papirologijo za izpust, a je na vhodu zapora naletel na vozilo brez registrskih tablic. Osebje mu je povedalo, da je bila njegova stranka za zatemnjenimi stekli, da pa "ne vedo, kdo ga je odpeljal in kam".

Drugi odvetnik iz iste ekipe, Eron Kiiza, je za tiskovno agencijo Reuters potrdil, da je Rukirabashaija, ko ga je nazadnje videl, kazal znake mučenja: imel je podplutbe na rokah in stopalih, bruhal je, v njegovem urinu pa je bila kri. Izsledki zdravstvenega pregleda v zaporu, ki jih je dobila odvetniška ekipa, pričajo o "nezaceljenih brazgotinah na hrbtu, zadnjici, stegnih in rokah", ki pa naj bi obstajale že, preden je Rukirabashaija prišel v njihovo varstvo.

Policija in vojska se na novinarske prošnje za pojasnila v povezavi z obtožbami mučenja nista odzvali. Prav tako še ni bilo nobenega uradnega pojasnila o tem, kje je Kakwenza Rukirabashaija zdaj.

Rukirabashaija je moral že leta 2020 prestati petdnevno zaslišanje na ministrstvu za obrambo; od njega so hoteli izsiliti priznanje, da je Pohlepni barbar portret Musevenija. Pozneje je pisatelj povedal, da so ga vklenili v verige in ga pretepali, pri čemer so mu poškodovali ledvico.