Blejsko srečanje bo letos ponudilo tri javne okrogle mize, in sicer Bogastvo drugega, Neumnost kot temelj zahodne civilizacije ter Vsi smo migranti - terorizem vsepovprek. Foto: BoBo
Blejsko srečanje bo letos ponudilo tri javne okrogle mize, in sicer Bogastvo drugega, Neumnost kot temelj zahodne civilizacije ter Vsi smo migranti - terorizem vsepovprek. Foto: BoBo
Matthijs van Boxsel
Osrednji gost letošnjega srečanja je Matthijs van Boxsel, avtor pronicljive knjige Enciklopedija neumnosti. Foto: Mladinska knjiga
Jennifer Clement
Poleg van Boxla bo glavna gostja srečanja še predsednica Mednarodnega centra PEN ameriško-mehiška pisateljica Jennifer Clement, ki je bila kot prva ženska v zgodovini izvoljena na čelo mednarodnega Pena. Foto: Reuters

Bled pred Bledom, uvod v tokratno blejsko pisateljsko srečanje, bo drevi ob 19. uri v ljubljanski knjigarni Konzorcij, v okviru katerega bodo predstavili letošnjega gosta Matthijsa van Boxsla, avtorja svetovno znane Enciklopedije neumnosti. Poleg van Boxla bo glavna gostja srečanja še predsednica Mednarodnega centra PEN Jennifer Clement.

Neumnost kot temelj civilizacije?
Predsednik Slovenskega centra PEN Evald Flisar bo gostil van Boxsla in z njim spregovoril o neumnosti. Flisar meni, da živimo v najneumnejših časih v zgodovini. Teme se bodo lotili tudi na četrtkovi okrogli mizi ob odprtju, ki so jo naslovili Neumnost kot temelj civilizacije.

Prvi uradni sestanek Ženskega komiteja
V sklopu srečanja na Bledu bo v sredo prvič v zgodovini uradni sestanek Ženskega komiteja mednarodnega PEN-a, ki ga bo vodila predsednica komiteja Elisabeth Nordgren. Po besedah članice ženskega odbora Pena - Mire Tanje Tuma bodo na sestanku spregovorili tudi o tem, kako javno pojavnost PEN-a uravnotežiti z vidika spola.

Predsednica Mednarodnega centra Clementova bo uvedla v okroglo mizo Bogastvo drugega, tej pa bo na Bledu sledil literarni večer s pesnicami Majo Vidmar, Meto Kušar, Mirjam Drev in Barbaro Simoniti, ki so predstavljene tudi v posebni publikaciji.

Celotni program 48. mednarodnega srečanja pisateljev si lahko pogledate na tej povezavi.


Peršak za zdaj še na čelu odbora Pisateljev za mir

Po četrtkovem intenzivnem posvečanju neumnosti bo na Bledu popoldne potekala generalna skupščina odbora Pisatelji za mir Mednarodnega centra PEN, ki mu od leta 2013 predseduje Tone Peršak. Slovenija na Bledu že leta gosti eno izmed dveh letnih zasedanj odbora. Med drugim se bo odbor letos lotil postopkov za izvolitev novega predsednika mirovniškega PEN-a, ki bo nasledil Peršaka. Ta se bo moral zdajšnji funkciji odpovedati, če bo postal novi minister za kulturo.

Naseljevanje stare celine kot posledica migracij
Odbor Pisatelji za mir je svojo okroglo mizo naslovil Vsi smo migranti - terorizem vsevprek. Peršak je ob tem spomnil, da je naseljevanje Evrope pravzaprav posledica migracij, nenehnega priseljevanja in odseljevanja, na kar se pozabi, ko beseda teče o migrantih.

V pogovoru se bodo posebej posvetili migrantom iz Sirije in drugih ogroženih območij, dotaknili se bodo tudi kurdskega vprašanja. Odbor bo pripravil še odprto razpravo o terorizmu in svobodi izražanja. Sicer pa je bil dotični odbor ustanovljen leta 1984 na pobudo Miloša Mikelna in vse od takrat ima sedež v Ljubljani.

Skrb za pisateljski podmladek
Predzadnji dan srečanja, se pravi v petek, bodo na Bledu podelili priznanja nagrajencem 3. natečaja Obrazi miru, v kategorijah 1. in 2. letnik ter 3. in 4. letnik. Komisijo, ki sta jo poleg Tume sestavljala še Marjan Strojan in Milena Mileva Blažič, je v mlajši kategoriji prepričal esej Tie Lončar iz Waldorfske šole, v starejši pa delo Klare Marc z Gimnazije Slovenske Konjice.

Nato se bodo gostje srečanja podali v Ljubljano, kjer bo srečanje sklenil literarni večer s predsednico Mednarodnega centra PEN Clementovo. Pred tem pa si bodo v Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) ogledali čitalnico ter se udeležili razstave ob 90. obletnici Slovenskega centra PEN.