Posebnost sejma v Ljubljani je tudi ta, da so na stojnicah prisotni založniki, ki so najboljši poznavalci svojih knjižnih izdaj in zato tudi najboljši svetovalci pri nakupu knjig, kar so obiskovalci preteklih sejmov izpostavili kot prednost. Foto: Divja misel
Posebnost sejma v Ljubljani je tudi ta, da so na stojnicah prisotni založniki, ki so najboljši poznavalci svojih knjižnih izdaj in zato tudi najboljši svetovalci pri nakupu knjig, kar so obiskovalci preteklih sejmov izpostavili kot prednost. Foto: Divja misel

Festival, ki noče biti omejen samo na Ljubljano
Dnevi knjige potekajo tudi v partnerskih mestih – Novi Gorici, Mariboru, Celju, Brežicah, Hrastniku, Lenartu, Novemu mestu, Ormožu in Sežani.

Četrt stoletja Slovenskih dnevov knjige, ki letos prepletajo virtualni in živi stik

Slovenski dnevi knjige so vseslovenski festival, poudarjajo organizatorji. Čeprav je dogajanje v jedru festivala namenjeno slovenski književnosti, se skozenj prepletajo različne umetniške prakse, ki obiskovalcem omogočajo poglobljen vpogled v literaturo.

Med cilji festivala so po zapisu organizatorjev "ozaveščanje bralne kulture, neposreden stik občinstva z izvirnimi avtorji različnih generacij in opozarjanje na dosežke slovenskega leposlovja". Festival v svoj fokus postavlja različne aktualne tematike in širi izbor akterjev, delujočih na področju kulture, pri tem povezuje različne generacije ljubiteljev literature, avtorje in založnike in je priljubljena točka srečevanja ob knjigi.

Po lanski virtualni izvedbi se festival tokrat vrača v živem formatu, na spletni strani pa bo omogočen tudi spletni prenos dogajanja v živo. Na današnjem odprtju Dnevov knjige v Ljubljani bodo po napovedi spregovorili o letošnjem dogajanju in glavnih poudarkih programa ter odprli razstavo Najljubši literarni junaki, ki so jo ustvarili otroci različnih ljubljanskih osnovnih šol in bo na ogled celotni čas festivala.

Uradno bo Slovenske dneve knjige začelo odprtje razstave Najljubši literarni junaki danes ob 15.00. Foto: Facebook/Slovenski dnevi knjige
Uradno bo Slovenske dneve knjige začelo odprtje razstave Najljubši literarni junaki danes ob 15.00. Foto: Facebook/Slovenski dnevi knjige

Do nedelje bo na Vrtu Lili Novy DSP potekal pester festivalski program. Ta bo po napovedi ljubljanske programske ekipe ponudil "raznolike dogodke, ki kažejo na bogastvo slovenske literature". Ob predstavitvah najnovejših knjižnih izdaj različnih slovenskih založb, branjih slovenskih in tujih avtorjev in izmenjavanju različnih literarnih žanrov bo velik del dogodkov namenjen povezavi literarnih ustvarjalcev z bralci.

Med mednarodnimi avtorji bodo gostili Martina Previšića, Anno Höglund, Lauro Freudenthaler, Pio Leino in Noro Verde, med slovenskimi pa denimo Andreja Blatnika, Mirano Likar, Braneta Mozetiča, Nino Dragičević, Miriam Drev, Meto Kušar, Jasmina B. Freliha, Boruta Kraševca, Arjana Pregla, Muanisa Sinanovića in Dejana Kobana.

Festivalski dogodki bodo dopoldne namenjeni otroški in mladinski literaturi, pri čemer bo festival ponudil tudi več delavnic za otroke in mladino, v popoldanskem času pa bodo s predstavitvami svežih knjižnih izidov in okroglimi omizji nagovorili odrasle bralce ter literarno stroko. Ob večerih bodo dogajanje sklenili v glasbeno-literarnem prepletu.

Natančen program vsega dogajanja boste našli tukaj.

Večja pozornost festivala bo namenjena tudi širjenju bralne kulture skozi interaktivne postavitve. V sodelovanju z Narodno galerijo in Moderno galerijo bodo tako slovensko poezijo prepletali z likovno umetnostjo, z društvom prostoRož priredili posebno instalacijo Neskončna knjiga, gostili bodo instalacije Svetlobne gverile in festival Fabula.

Ob festivalskem dogajanju bodo Slovenski dnevi knjige ponudili še Sejem na zraku, ki bo v organizaciji pisarne Ljubljane – Unescovega mesta literature, na vrtu DSP-ja, potekal od petka do nedelje. Sejem na zraku bo v prihodnjih dneh potekal tudi pred knjigarno Libris v Kopru, pred knjigarno Antika v Celju in pred knjigarno Goga v Novem mestu, še piše v sporočilu za javnost.

V času Slovenskih dnevov knjig vas na vrtu Društva slovenskih pisateljev pričakujeta Svetlobna gverila in instalacija Luke Murovca z naslovom Sama sebi edina avtoriteta. Gre za napihljivo skulpturo, postavljena v intimno okolje zelenega dvorišča, ki ob večerih zasije v umirjenem ritmu dihajoče svetlobe. Predstavlja
V času Slovenskih dnevov knjig vas na vrtu Društva slovenskih pisateljev pričakujeta Svetlobna gverila in instalacija Luke Murovca z naslovom Sama sebi edina avtoriteta. Gre za napihljivo skulpturo, postavljena v intimno okolje zelenega dvorišča, ki ob večerih zasije v umirjenem ritmu dihajoče svetlobe. Predstavlja "samostojnega človeka v svojem najosnovnejšem bistvu". Foto: Svetlobna gverila