Odprto pismo je v prvih nekaj urah podpisalo 450 književnikov in od takrat številka samo še raste. Foto: Reuters
Odprto pismo je v prvih nekaj urah podpisalo 450 književnikov in od takrat številka samo še raste. Foto: Reuters
Stephen King
Stephen King je verjetno med najbolj prepoznavnimi literarnimi veljaki, ki so povzdignili glas proti smeri, v katero se obrača ameriška predsedniška kampanja. Foto: AP

Stephen King, ki je ustvaril nekaj najbolj zloveščih pošasti v sodobni žanrski literaturi, je eden od 600 pisateljev, ki so že podpisali "odprto pismo, naslovljeno na ameriško ljudstvo", ostro obsodbo predsedniških ambicij Donalda Trumpa. "Vzpon političnega kandidata, ki zavestno apelira na najnizkotnejše, najnasilnejše elemente v družbi, ki spodbuja nasilje med svojimi privrženci, ustrahuje odpadnike, zasmehuje protikandidate ter ponižuje ženske in manjšine, terja takojšen in silovit odziv vsakogar med nami," so zapisali.

"Zaradi vseh naštetih razlogov podpisani v imenu lastne vesti nedvoumno nasprotujemo predsedniški kandidaturi Donalda J. Trumpa."

Med imeni na še vedno rastočem seznamu se pojavi več avtoritet sodobne književnosti, denimo Daniel Handler, ki je pod psevdonimom Lemony Snicket spisal serijo mladinskih romanov A Series of Unfortunate Events, ter Dave Eggers, avtor uspešnice A Hologram for the King. Pismo sta podpisali Cheryl Strayed (Divja) in Pulitzerjeva nagrajenka Jennifer Egan, pa Tobias Wolff, dobitnik Nacionalne medalje za književnost, septembra jo je sprejel iz rok predsednika Obame.

"Kot pisatelji se še posebej zavedamo, kako lahko je zlorabiti jezik v imenu moči," so poudarili. "Bogastvo in zvezdniški status nikomur ne dajeta pravice, da govori v imenu celih ZDA, da vodi vojsko in da sklepa zavezništva v našem imenu."

O "pobesnelem idu republikanske stranke"
Tokrat ni prvič, da se je Stephen King pridružil pljuvanju čez Trumpa. V preteklosti je mogula na Twitterju že opisal kot "steklega kojota" in "pobesneli id republikanske stranke". V ponedeljek je predsedniškega kandidata ozmerjal za "vzkipljivega kretena brez vsakega poznavanja zunanje politike". (V nedavnem intervjuju za The Telegraph je omenil, da sam podpira Hilary Clinton. "Ve, kje se skrivajo vzvodi moči. Ljudje, kakršna sta Donald Trump in Ted Cruz, tega ne znajo. Še sanja se jim ne.")