Vilenica je za Andrija Ljubko stičišče raznorodnosti v skupni evropski identiteti. Foto: Andrij Dejvis
Vilenica je za Andrija Ljubko stičišče raznorodnosti v skupni evropski identiteti. Foto: Andrij Dejvis
false
Pisateljsko štipendijo prejme ukrajinski pisatelj Andrij Ljubka. Foto: BoBo

Kot so zapisali v komisiji, ki ji je predsedovala Patrizia Vascotto, poleg nje pa so jo sestavljali še Lidija Dimkovska, Ludwig Hartinger, Marko Kravos in Đurđa Strsoglavec: "Andrij Ljubka sodi v sam vrh mlajših pesnikov in pisateljev ukrajinske književnosti in pomeni ustvarjalno perspektivo sodobne evropske književnosti. Prejel je že več literarnih nagrad in štipendij, prevajan je v številne jezike ter angažiran pri promociji ukrajinske in evropske književnosti; tudi sam prevaja iz več jezikov, piše v več žanrih".

V dosedanjem opusu, tako pesniškem, esejističnem in proznem, izkazuje veliko občutljivost do obrobnih krajin evropske kulture, vse od Ovidovih časov dalje. Te živijo v somraku naše zavesti, so pa presenetljivo ustvarjalne. Odražajo pač ambicije umetnikov, da bi uveljavili vrednote, ki so vitalnega pomena za "evropejstvo".

V predstavljenem načrtu za knjigo Ovid pomeni metaforično povezavo med Zahodno in Vzhodno Evropo, kar je za Ljubko tudi ustvarjalni izziv. Prav s tem je prepričal člane žirije. Pisatelj se zaveda, da so meje med tradicijami in jeziki le potrditev, da ob zavedanju in ohranjanju identitetnih ločnic med kulturami dihamo isti zrak, naseljujemo ista obrežja. Na mnogoterih barkah literarnih del pa je tovor, ki ga je treba spraviti do pristanišč drugih jezikov in kultur.

Vilenica kraj pisateljske rezidence
Ljubka je v projektu poudaril, da mu slovenska Vilenica, ki bo kraj pisateljske rezidence, pomeni stičišče raznorodnosti v skupni evropski identiteti ter odraža pogumno in daljnovidno izhodiščno točko.

Pisateljska štipendija Srednjeevropske pobude bo že dvanajsto leto zapored podeljena na Mednarodnem literarnem festivalu Vilenica, ki bo potekal med 5. in 10. septembrom. Štipendija je namenjena spodbujanju meddržavnega sodelovanja in promociji na področju literature za mlade avtorje iz držav članic SEP-a, ki niso del Evropske unije. Štipendija v višini 5 tisoč evrov je namenjena trimesečnemu bivanju v kateri koli državi članici SEP-a po izbiri kandidata. V tem času naj bi avtor izvedel projekt, s katerim se je prijavil na razpis.