"Medvedi si privoščijo taborniške sendviče." Foto: FarWorks, Inc.

Gary Larson, ki bo avgusta praznoval 70-letnico, je stopil v korak z digitalno dobo: šopek novih stripov je objavil na svoji spletni strani. Vseeno pa ne namerava vzdrževati nekdanjega tempa, ko je v časopisu vsak dan izšel nov strip z njegovim podpisom. Zelo jasno je poudaril, da se ta nova inkarnacija stripa The Far Side ne bo uklanjala tiraniji rokov in drugih pritiskov klasičnega založništva. Na Larsonovi spletni strani boste našli tudi izbor njegovih klasičnih stripov in celo kopije njegovih zasebnih skicirk, kjer se šale rojevajo.

Nove stripe bo Gary Larson v nerednih intervalih objavljal na svoji spletni strani.

Klasika iz osemdesetih si predstavlja dve najstniški ovci pred zmenkom.
Klasika iz osemdesetih si predstavlja dve najstniški ovci pred zmenkom. "Aha, Luanne že prihaja po stopnicah ... Luanne, Bobbyja so danes ostrigli." Foto: G1986 Farworks, Inc.

Univerzalen humor
Med letoma 1980 in 1995 je v ameriških dnevnih časopisih izšlo več kot 1900 stripov The Far Side; ločeno so izšli v 22 zvezkih in bili prevedeni v 17 jezikov. V retrospektivi se zdi, da se je Larsonov humor dobro postaral, verjetno tudi zato, ker ga stripar nikoli ni naslanjal na aktualno popkulturo in druge smernice. Komične situacije iz življenja krav, žuželk, ljudi in drugih vrst so odpirale okno v svet absurda ter poustvarjale predvsem univerzalne položaje in občutja.

Leta 1995 se je upokojil, kot se je takrat izrazil, "iz strahu, da bo njegovo delo počasi zdrsnilo na Pokopališče povprečnih stripov, če bo nadaljeval v nedogled".

Obotavljiv prehod k novim tehnologijam
Larsonova dela se v letu 2020 vračajo v sveži preobleki digitalne barve. Risar je dolga leta premišljeval o vrnitvi v stroko, ki se kar naenkrat ne opira več prvenstveno na papir in svinčnik. Tehtnico je na koncu nagnila tehnologija zaslonov na dotik. "Pred nekaj leti sem se končno naveličal svojega nekoč zvestega, a na koncu izdajalskega peresa ter sklenil preizkusiti digitalno tablico," je Larson lani zapisal v odprtem pismu, ki je objavljeno na njegovi spletni strani. "O teh napravah nisem vedel nič, a sem upal, da me bodo spravile vsaj skozi vsakoletno kalvarijo risanja novoletnih čestitk. Omislil sem si torej tablico, jo vklopil in glej, čudež: zgodilo se je nekaj popolnoma nepričakovanega. Že po nekaj trenutkih sem v risanju spet neznansko užival."

"Osupnilo me je, koliko orodij mi je ta nova reč ponujala, koliko ustvarjalnega potenciala je bilo v njej. Preprosto nisem imel pojma, kako zelo je tehnologija že napredovala. Najbrž je primerno, da je bila prva stvar, ki sem jo narisal, jamski človek."

Takrat 35-letni Gary Larson na odprtju svoje razstave v San Franciscu. Samo prvi dan, 7. decembra 1985, ko so razstavo odprli, si je postavitev ogledalo 11 tisoč ljudi, poroča tiskovna agencija AP. Foto: AP
Takrat 35-letni Gary Larson na odprtju svoje razstave v San Franciscu. Samo prvi dan, 7. decembra 1985, ko so razstavo odprli, si je postavitev ogledalo 11 tisoč ljudi, poroča tiskovna agencija AP. Foto: AP
Leta 1982 se je moral Larson opravičiti za
Leta 1982 se je moral Larson opravičiti za "Kravje orodje." Ne ker bi s stripom koga užalil, ampak ker ga nihče ni razumel. V svoj odziv je med drugim zapisal, da se strip "tudi njegovi mami ni zdel duhovit". Foto: Google

Enigmatično "Kravje orodje"
Osvajanje digitalnega peresa vseeno ni minilo brez težav, piše. "Prihajam iz sveta peresa in papirja, zato se mi je zdelo, kot da naenkrat sedim v pilotski kabini boeinga 747. Ampak čeprav sem se utapljal, je bilo pri vsem skupaj nekaj znanega – občutek za pustolovščino. To mi je bilo vedno v največje veselje, ko sem risal The Far Side: občutek, da raziskujem, da segam po nečem novem, da tvegam – včasih zadenem žebljico na glavico, drugič pa narišem Kravje orodje (v to se raje ne spuščajmo)."

Pojasnilo: Kravje orodje (Cow Tools) je bil Larsonov strip iz leta 1982, v katerem vidimo kravo, ki zamišljeno strmi v mizo, na kateri so razpostavljena različna orodja. Strip je naletel na toliko zmedenih odzivov oboževalcev, da je bil avtor prisiljen objaviti pojasnilo, češ da je šlo samo za "vajo iz absurda". "Čeprav nisem še nikoli srečal krave, ki bi lahko izdelovala orodje, sem prepričan, da ta orodja ne bi bila preveč prefinjena in bi bila rahlo podobna bednim primerkom, ki jih vidite v stripu. Žal mi je, da me je moja naklonjenost do krav v kombinaciji s prebujno domišljijo zanesla onkraj tega, kar je razumljivo povprečnemu bralcu mojega stripa."

Novo, a pomirjujoče "retro"
Prva trojica Larsonovih novih stripov, ki nam predstavijo vesoljce na lovu za ljudmi, taksista nagačevalca in medvedji piknik, so nostalgična vrnitev h klasičnim Larsonovim stripom in obenem čisto sveže stvaritve.

Larson na večno vprašanje o "iskanju navdiha" po navadi odgovarja, da ga je najbolj oblikoval morbidni smisel za humor, ki so ga imeli člani njegove družine; še posebej starejši brat ga je menda strašil ob vsaki priložnosti, ki jo je dobil. Nekoč je svoj ustvarjalni proces ponazoril takole: "Poznate tiste male krogle, v katerih sneži, če jih pretreseš? Vedno se mi je zdelo, da so moji možgani še najbolj podobni tem kroglam. Malo jih potreseš in počakaš, kaj se bo izcimilo."