Fotoutrinek s snemanja serije Leninov park na prizorišču v Šiški. Foto: Ksaver Šinkar
Fotoutrinek s snemanja serije Leninov park na prizorišču v Šiški. Foto: Ksaver Šinkar

Zvočno knjigo Leninov park
najdete na
tej povezavi
.

ZKP RTV Slovenija je v sodelovanju z Založbo Goga in Radiem Slovenija po zvočni knjigi oziroma zvočnici Jezero izdala še njegovo nadaljevanje Leninov park, ki je v tiskani obliki izšel leta 2018 pri omenjeni založbi.

Skoraj 13-urni zvočni sprehod skozi Leninov park
Za režijo zvočne knjige v trajanju 12 ur in pol, ki jo bere član igralskega ansambla SNG-ja Drama Ljubljana Saša Tabaković, je poskrbela Ana Krauthaker. Tabaković sicer nastopa v seriji Dolina rož v vlogi inšpektorja Jakoba Ahlina, ki zamenja Tarasa Birso (Sebastian Cavazza) na čelu šefa kriminalistov. Za ton in montažo zvočnice sta poskrbela Gal Nagode in Sonja Strenar, za mastering pa Damir Ibrahimkadić.

Televizija Slovenija trenutno predvaja ponovitev serije Jezero, z 9. januarjem pa na spored prihaja Leninov park, 30. januarja pa bo sledila še Dolina rož, posneta po romanu iz leta 2019. Tudi Dolina rož bo zaživela kot zvočna knjiga, ki jo bo interpretirala članica igralskega ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega Iva Krajnc Bagola.

Dva umora, vročinski val in povolilno obdobje
Z Leninovim parkom se dogajanje z Gorenjskega preseli v Ljubljano, kjer se višji kriminalistični inšpektor Birsa in njegova ekipa srečujejo s tematikami brezdomstva, neonacizma in tajkunstva, pa tudi z rekreativnim športom, osebnimi krizami in starimi zamerami.

Začetek snemanja nanizank Leninov park in Dolina rož

V majhnem parku sredi prestolnice odkrijejo truplo ženske, ustreljene v glavo. Dan pozneje na enak način umre moški na Metelkovi. Sta umora povezana? Ljubljana se kuha v vročinskem valu, v državi se po volitvah vzpostavlja nova oblast, Birsa pa ima že brez tega dovolj svojih težav.

Dva svežnja s po tremi epizodami
V seriji Leninov park, ki jo je režiral Klemen Dvornik, so se igralski zasedbi s Sebastianom Cavazzo, Niko Rozman, Matejem Pucem in Gregorjem Čušinom na čelu pridružili še Radko Polič, Silva Čušin, Marijana Brecelj, Blaž Dolenc in Nejc Cijan Garlatti. Sicer pa sta Leninov park in Dolina rož, ki jo je režiral Matevž Luzar, dve "med seboj povezani mininadaljevanki", vsaka od njiju ima po vzoru "britanskega modela" (Inšpektor Morse, Luther ...) tri 50-minutne epizode.