Dominikansko-ameriški pisatelj Junot Díaz je leta 2008 dobil pulitzerja za leposlovje za roman Kratko, čudovito življenje Oscarja Waa, zgodbo o fantu, ki odrašča v nasilni družini v New Jerseyju. Foto: EPA
Dominikansko-ameriški pisatelj Junot Díaz je leta 2008 dobil pulitzerja za leposlovje za roman Kratko, čudovito življenje Oscarja Waa, zgodbo o fantu, ki odrašča v nasilni družini v New Jerseyju. Foto: EPA

Ob njegovi najavi odstopa so se oglasili tudi iz upravnega odbora Pulitzerjeve nagrade, v katerem so javno oznanili, da bodo preiskali obtožbe proti njihovemu članu Díazu, Pulitzerjevemu nagrajencu.

Ostal bo v upravnem odboru
Díaz je pozdravil preiskavo Pulitzerjevega odbora in bo v celoti sodeloval z njimi, je v izjavi navedla organizacija Pulitzerjeva nagrada. 49-letni pisatelj, ki je bil za predsednika komisije za Pulitzerjevo nagrado izvoljen šele aprila letos, od svoje funkcije po navedbah BBC-ja sicer odstopa, vendar pa bo ostal del njihovega upravnega odbora.

Preiskavam so se pridružili tudi na inštitutu za tehnologije v Massachusettsu, znanem kot MIT, kjer je Díaz profesor, poroča Guardian. Obenem pa je cambriška javna knjižnica prejšnjo sredo odpovedala predpoletni dogodek v njihovi knjižnici, kamor so kot osrednjega gosta povabili pisatelja.

Žrtev in obtoženi
Pisatelj, slavljen kot avtor, ki v svojih knjižnih delih s posebno občutljivostjo piše o bolečini spolnega nasilja, je bil pred kratkim obtožen spolnega nadlegovanja. To je završalo med javnostjo tudi zato, ker je bil predtem sam na strani žrtev spolnega nadlegovanja - pred mesecem dni je namreč v avtobiografskem eseju za New Yorker z naslovom The Silence (Tišina) razkril, da je bil pri osmih letih žrtev posilstva.

Prva ga je spolnega nadlegovanja obtožila pisateljica Zinzi Clemmons s trditvijo, da jo je prisilno poljubljal pred šestimi leti, ko je bila študentka. O svoji izkušnji s pisateljskim kolegom je spregovorila na Twitterju, kjer se je kampanja #jaztudi tudi sicer začela. Díaz ji je odgovoril, da je moške nujno naučiti o privoljenjih.

"Še zdaleč ne edina"
"Poslušam in učim se od zgodb žensk in od kulturnega gibanja, ki bi se moralo začeti že zdavnaj. Še naprej moramo moške učiti o privoljenju in mejah,"
je med drugim zapisal. Pisatelja sta se kmalu zatem srečala na literarnem večeru, kjer ga je Clemmonsova iz občinstva vprašala, zakaj v svojem nedavnem eseju za New Yorker ni napisal več o svoji lastni zgodovini neprimernega vedenja. Nato je ponovila svojo trditev z družbenih medijev in dodala, da še zdaleč ni edina, ki jo je priljubljeni avtor spolno nadlegoval.

Roman Kratko, čudovito življenje Oscarja Waa
Junot Díaz je leta 2008 dobil pulitzerja za leposlovje, in sicer za roman Kratko, čudovito življenje Oscarja Waa, zgodbo o fantu, ki odrašča v nasilni družini v New Jerseyju. Knjigo je v slovenščino prevedla Alenka Bole Vrabec.

Pulitzerjeva nagrada je ameriška nagrada, najvišje priznanje za novinarski tisk, literarne dosežke ali skladateljstvo v ZDA. Vsako leto nagrade podelijo v New Yorku pod okriljem Univerze Columbia.