Že sam naslov romana se lahko bere kot prevod besede islam, ki v arabščini pomeni podreditev Alahovi volji. Foto: Reuters
Že sam naslov romana se lahko bere kot prevod besede islam, ki v arabščini pomeni podreditev Alahovi volji. Foto: Reuters
Tednik Charlie Hebdo je ta teden na naslovnici norce bril prav iz francoske literarne ikone. Foto: Reuters
Soumission je Houellebecqovo skupno šesti, sicer prvi roman od leta 2010, ko je izdal Zemljevid in ozemlje z glavnim likom "slavnim romanopiscem Michelom Houellebecqom". Foto: Reuters

V srednem napadu na satirični tednik Charlie Hebdo je umrlo 12 ljudi, med njimi urednik tednika Stephane Charbonnier ter vidni francoski karikaturisti, znani kot Cabu, Tignous in Wolinski.

Med žrtvami je bil tudi Houellebecqov prijatelj, levičarski ekonomist Bernard Maris, kar je pisatelja izredno prizadelo, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal njegov agent Francois Samuelson. "Zapustil je Pariz, da bi se umaknil od vsega, na sneg," so sporočili iz založbe Flammarion. Samuelson je dodal, da pisatelj trenutno ni pod policijskim varstvom.

Tudi sam tarča satire
Na sredni naslovnici tednika Charlie Hebdo je bil upodobljen Houellebecq, ki razcapan in brez zob pravi: "Magove napovedi za prihodnost: leta 2015 bom ostal brez zob, leta 2022 bom obhajal ramazan". Tudi v časopisu je bilo kar nekaj strani posvečenih delu Soumission, ki naslika fiktivno Francijo prihodnosti

Vizija muslimanske Francije
V delu
Soumission (Podreditev) si je avtor zamislil zgodbo, ki se dogaja leta 2022: s pomočjo francoskih socialistov in sredinsko usmerjenih strank izmišljeni kandidat izmišljene Muslimanske bratovščine Mohammed Ben Abbes porazi (še vedno, kljub že zdaj rekordno nizki podpori) aktualnega predsednika Hollanda in skrajno desnico ter se naseli v Elizejski palači. Država je kmalu na nogah. Protagonist romana je "tipičen houellebecqovski antijunak", 44-letni profesor književnosti, ki sem ter tja obiskuje prostitutke in ki ga privlačijo pol mlajše ženske.

Roman so že pred izidom označili za "skrajen" in "neodgovoren" in je povzročil burne razprave, v katerih je bil pisatelj obtožen širjenja islamofobije. Hkrati se je omenjalo, da Houellebecq z delom podpira ideale, ki jih širi francoska skrajnodesničarska stranka Nacionalna fronta.

Houellebecq se je sicer že zagovarjal in bil oproščen širjenja verske in rasne nestrpnosti, ko je pred leti v pogovoru za časopis Lire ob izidu romana Platforma dejal, da je islam "najbolj neumna religija". Njegovo sojenje so leta 2002 številni literati razumeli kot kratenje pravice do svobode govora.

Francoska policija je v pretklih dneh v zvezi s terorističnim napadom v sredo že pridržala nekaj ljudi, glavna osumljenca, brata Cherif in Said Kouachi, sta še na begu, trenutno obkoljena v kraju Dammartin-en-Goële.

Napad so obsodili številni politiki in druge javne osebnosti po svetu, zborovanja v spomin na žrtve pa potekajo po vsej Franciji in drugod po svetu.