Sazor bo podjetja, ki jih je v Sloveniji okrog 40.000, pozvalo k podpisu licenčne pogodbe.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

S današnjim podpisom pogodbe bodo podjetja pridobila dovoljenje za fotokopiranje teh del za lastno uporabo. Kot so sporočili iz Sazorja, so zavezanci podjetja, ki imajo vsaj enega zaposlenega, sporazum pa jih glede na število zaposlenih in njihovo izobrazbeno strukturo razvršča v tri tarifne razrede, znotraj katerih je določena višina avtorskega honorarja.

Sazor bo zbrana sredstva delil imetnikom avtorskih pravic
Zavezanci bodo avtorski honorar plačevali letno, pri čemer bo ta za letos znašal 50 odstotkov predvidene tarife in se bo postopno zviševal do 100 odstotkov plačila v letu 2024. Za mikropodjetja, ki imajo do deset zaposlenih, bo letni prispevek znašal od štiri do 12 evrov, za podjetja nad tisoč zaposlenimi pa od 273 do 1365 evrov. Sazor bo nato zbrana sredstva delil imetnikom avtorskih pravic.

Sporazum so podpisali predstavnika Sazorja Rudi Zaman in Luka Novak ter direktor GZS-ja Aleš Cantarutti, označili pa so ga za korak naprej k spoštovanju avtorske pravice. Po nekaj letih pogajanj bo omogočil izplačevanje avtorskih honorarjev imetnikom pravic pri fotokopiranju avtorskih del s področja književnosti, znanosti in publicistike ter njihovih prevodov.

Zavezanci – podjetja in samostojni podjetniki
Zavezanci po tem sporazumu so podjetja in samostojni podjetniki, ki opravljajo pridobitno dejavnost v Sloveniji in posedujejo ali najemajo napravo, ki omogoča fotokopiranje, oziroma naročajo storitve fotokopiranja pri zunanjih izvajalcih.

Slovenija se tako pridružuje večini držav EU-ja, ki že imajo urejena razmerja pri nadomestilih glede fotokopiranja avtorskih del v gospodarstvu. Podoben sporazum so pred nekaj leti podpisali z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport glede fotokopiranja v osnovnih in srednjih šolah ter vrtcih, so še sporočili iz Sazorja.