Dva oktobrska popoldneva se bodo igralke Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana posvetile poeziji nedavno umrlega Cirila Zlobca. Foto: BoBo
Dva oktobrska popoldneva se bodo igralke Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana posvetile poeziji nedavno umrlega Cirila Zlobca. Foto: BoBo
Drama se z dogodkom pridružuje vseslovenskemu Nacionalnemu mesecu skupnega branja. Foto: Promocijsko gradivo
Branje
Prvi slovenski Nacionalni mesec skupnega branja se je začel 8. septembra na svetovni dan pismenosti. Foto: ARS

Danes bodo Zlobčeve izbrane pesmi interpretirale Veronika Drolc, Nina Ivanišin, Sabina Kogovšek in Saša Mihelčič, v četrtek pa Silva Čušin, Eva Jesenovec, Polona Juh in Barbara Žefran. S tem se ne pridružujejo zgolj Nacionalnemu mesecu skupnega branja, ampak bodo tudi počastile spomin na letos umrlega Zlobca, ki so ga v Drami opisali kot pesnika ljubezni, pisatelja, publicista, prevajalca in predvsem velikega človeka, ki "svojih zmag ni slavil, poražen pa se ni vdal".

Velikan slovenske besede
Ljubezen do poezije mu je privzgojila mama, in čeprav ga je kot dečka mikal slikarski čopič, je vzel v roke pero in postal velikan slovenske besede, pesnik, ki ga je vedno vodila in navdihovala ljubezen. Zlobec je in bo ostal večen skozi svojo poezijo, ki jo je opisal kot dialog z bralcem. Zlobec je umrl 24. avgusta v 94. letu starosti, s tem pa je odšel še zadnji iz četverice avtorjev prelomne intimistične zbirke Pesmi štirih iz leta 1953.

Širjenje bralne kulture
Nacionalni mesec skupnega branja poteka med 8. septembrom, ko je svetovni dan pismenosti, in 8. oktobrom, ko se bo sklenil Teden otroka. Dogodek s številnimi podporniki pripravljajo organizacije, ki se tako ali drugače ukvarjajo s knjigo, s ciljem dvigniti bralno kulturo in bralno pismenost med Slovenci.

Ustanove pobudnice dogodka so Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije – Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), Društvo slovenskih pisateljev, Mariborska knjižnica, Mestna knjižnica Kranj, Mestna knjižnica Ljubljana, Slovenska sekcija IBBY, Združenje slovenskih splošnih knjižnic in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije. Nacionalni mesec skupnega branja je po besedah predsednice Bralnega društva Slovenije Savine Zwitter prvi korak k vzpostavitvi nacionalne mreže za bralno pismenost in bralno kulturo. Dodala je še, da je želja ustanov pobudnic, da bi projekt postal vsakoleten niz bralnospodbujevalnih dogodkov za vse generacije in bi prerasel v medresorski program.

Častna pokrovitelja akcije sta predsednik republike Borut Pahor in Slovenska nacionalna komisija za Unesco, kot partnerji se pridružujejo ministrstvo za kulturo, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Andragoški center Slovenije.