Letos Dnevi poezije in vina sodijo v program Evropske prestolnice kulture. Foto: MMC RTV SLO/M. K.
Letos Dnevi poezije in vina sodijo v program Evropske prestolnice kulture. Foto: MMC RTV SLO/M. K.
Milan Jesih
Letošnja osrednja gosta sta slovenski pesnik Milan Jesih in nizozemski pesnik Toon Tellegen. Ob festivalu bo Študentska založba izdala njuni samostojni knjigi. Foto: BoBo
Dnevi poezije in vina
Festival bo letos v 11 mestih ponudil več kot 50 dogodkov. Foto: Foto: Boris Voglar, Študentska založba

Dogajanje odpira veliko pesniško branje na Vrazovem trgu, kjer bo do 25. avgusta mogoče prisluhniti osrednjim letošnjim pesniškim gostom. Predstavilo se bo 27 pesnikov iz 19 držav, ki bodo ob projekciji slovenskega in angleškega prevoda brali svojo poezijo v izvirniku.


Študentska založba, organizatorka festivala, je ob festivalu v zbirki Beletrina izdala obsežni deli s pesniškima opusoma obeh častnih gostov, posvetili pa so jima tudi okrogli mizi. Med gosti poleg Jesiha zastopajo slovenske barve še Tina Kozin, Katja Perat in Mateja Bizjak Petit, sicer pa so osrednji gostje festivala tudi Dan Coman iz Romunije, Jose F. A. Oliver iz Nemčije, Joseph Gale Burns iz Velike Britanije, Ekatarina Josifova iz Bolgarije, Madžar Andras Gerevich, Oleksander Irvanec iz Ukrajine, Poljak Andrzej Sosnowski, Mile Stojič iz BiH-a, Eduard Escoffet iz Španije, Maarja Kangro iz Estonije, Semier Insayif iz Avstrije, Andre Velter iz Francije, Valerie Mejer iz Mehike, Gajath Almadhouin iz Palestine in Ilma Rakusa iz Švice, ki je o svoji poeziji že spregovorila na večeru v Ljubljani.

Iz japonščine v slovenščino in nazaj
Na Ptuj so povabili tudi pet japonskih pesnikov, ki bodo sodelovali na japonsko-slovenski prevajalski delavnici. Misumi Mizuki, Kivao Nomura, Kendži Fukuma, Rjoči Vago in Keidžiro Suga so se že srečali s Katjo Perat, Milanom Deklevo, Gašperjem Bivškom in Alešem Štegrom. S pomočjo prevajalcev prevajajo tako svojo poezijo kot tudi izbore japonskih in slovenskih sodobnih pesniških klasikov. Danes bo prvo prevajalsko delavnico sklenila okrogla miza, na kateri bodo predstavili nastale prevode in spregovorili o najtežjih prevajalskih vprašanjih.

Koncerti, pesniški turnir in še kaj
Festival ne bo potekal le na Ptuju, ampak bo v 11 krajih (tudi v Potrni v Avstriji) ponudil več kot 50 dogodkov. Literarnim delom bodo zvečer sledili koncerti Zorana Predina in Mie Žnidarič ter skupin Damar in Lollobrigida. Osrednje dogodke pa bodo pospremile številne razstave, na sporedu bodo pogovori, zasebna branja na vrtovih domačinov, zajtrki s pesniki, impropredstave, kabaret, odprto branje, pesniški turnir, otroški program in pesniško obarvana dobrodelna dražba.