Knjiga je izraz dialoga med sobivajočima kulturama mesta v zalivu, k čemur je s svojim delom prispeval prav častitljivi slavljenec.

Priznani pisatelj se je rodil leta 1913 v Trstu. Foto: EPA
Priznani pisatelj se je rodil leta 1913 v Trstu. Foto: EPA

Borisu Pahorju, pisatelju brez meja, kot so naslovili zbornik, se je ob 108. rojstnem dnevu poklonilo 26 tržaških avtorjev, od novinarjev, književnikov in prevajalcev, do profesorjev in kulturnikov.

Dobra polovica knjige je posvečena analizi Pahorjevih del, druga polovica pa intervjujem in pričevanjem. Profesorica Marija Kacin pravi: "On je s svojim delom in s svojo osebnostjo prebil stoinvečletni zid molka o naši kulturi, o naši kulturni preteklosti."

Zatiranja, svobode in ljubezni
Skozi kratke predstavitve izbranih del avtorji ponujajo vpogled v Pahorjev odnos do narodnostnega vprašanja, zatiranja, svobode in ljubezni, spomini dolgoletnih prijateljev pa odstirajo tudi bolj osebno plat velikega tržaškega pisatelja. Senatorka Tatjana Rojc je tako dejala: "V tem prostoru je bil determinanten tako za soočanje s preteklostjo kot s sedanjostjo. Meni osebno pa je pomembno to, kar me je naučil: kaj je absolutno zlo in da obstaja absolutna ljubezen."

Zbornik je plod sodelovanja dveh kultur, ki sta v skupnem mestu predolgo živeli ločeni življenji, opozarja urednik Walter Chierighin. "Sramotno je, da kar 40 let ni bilo državne založbe, ki bi izdala Nekropolo. Menim, da je to najpomembnejše tržaško delo druge polovice prejšnjega stoletja," poudarja.

Nov zorni kot razumevanja veličine slavljenca
Preplet slovenskih in italijanskih pogledov na življenje ter delo Borisa Pahorja ponuja nov zorni kot razumevanja veličine slavljenca. Namenjen je italijanskim bralcem, ki se po mnenju urednikov zbornika premalo posvečajo domačim avtorjem in temam, povezanih z lastno preteklostjo.

Boris Pahor praznuje 108. rojstni dan