Od leta 2005 je Mizerit glavni urednik revije Meddobje / Entresiglo, ki je osrednja kulturno-literarna revija v izseljeništvu. Foto: dLib
Od leta 2005 je Mizerit glavni urednik revije Meddobje / Entresiglo, ki je osrednja kulturno-literarna revija v izseljeništvu. Foto: dLib

Tone Mizerit se je rodil leta 1944 v Šentrupertu na Dolenjskem, deset let pozneje pa se je družina preselila k očetu Martinu v Buenos Aires. V Argentini je študiral novinarstvo in bil dve leti novinar pri argentinskih medijih ter eden pomembnejših akterjev kulturnih sredin Slovencev v Buenos Airesu.

Sorodna novica "Nekateri že govorijo o latinskoameriški pomladi"

Od leta 2005 je glavni urednik revije Meddobje, ki je osrednja kulturno-literarna revija v izseljenstvu; od leta 1954 jo izdaja Slovenska kulturna akcija. Uredil je lansko številko zbornika, ki je jubilejna, saj je izšla kot dvestota publikacija Slovenske kulturne akcije, obenem pa zaznamuje njeno 65-letnico.

Kot še piše v utemeljitvi, se nagrada vstajenje po nekajletnem premoru vrača v zdomstvo in opozarja na sredine, ki svoje delovanje gradijo na treh temeljnih vrednotah – vrednotah slovenstva, krščanstva in demokracije.

O dobitniku nagrade je odločila komisija v sestavi Robert Petaros, Neva Zaghet, Magda Jevnikar, Jadranka Cergol, Adrijan Pahor, Erika Jazbar in Marij Maver. Finančni del nagrade prispeva Zadružna kraška banka z Opčin.