Njegovi romani so bili prodani v več deset milijonih izvodov. Foto: EPA
Njegovi romani so bili prodani v več deset milijonih izvodov. Foto: EPA

Kot je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila pisateljeva vdova Dominique Conchon-Lapierre, je pisatelj umrl zaradi starosti. "Umrl je v starosti 91 let. Zdaj sem mirna. Ker mu ne bo treba več trpeti," je dejala.

Lapierre se je rodil 30. julija 1931 v Chatelaillonu. Njegov oče je bil diplomat in njegova mati novinarka. Tudi sam je v 50. letih preteklega stoletja delal kot novinar za francosko revijo Paris Match, zaradi česar je potoval po vsem svetu.

S Collinsom sta skupaj napisala šest knjig, prodanih je bilo približno 50 milijonov izvodov. Med njimi je bila najbolj poznana uspešnica Gori Pariz?: boj za francosko prestolnico 1944. leta, ki je izšla leta 1965. Po knjigi je bil leta 1966 posnet tudi film, v katerem je zaigral Jean-Paul Belmondo. Za filmsko platno sta knjigo priredila Francis Ford Coppola in Gore Vidal. Slovenski prevod je izšel leta 1968 pri založbi Obzorja.

Po uspehu omenjene knjige sta sodelovanje nadaljevala. Posvečala sta se dramatizacijam zgodovinskih dogodkov, kot je nastanek Izraela v romanu Jeruzalem, Jeruzalem, ki je leta 1975 pri Cankarjevi založbi izšel tudi v slovenskem prevodu. V slovenščino je bila leta 1984 prevedena še njuna knjiga Peti jezdec.

Foto: EPA
Foto: EPA

Njun uspeh je bil po pisanju AFP-ja rezultat tega, da sta se dopolnjevala – Lapierre je imel stike v francoskih obveščevalnih službah, Collins pa v Cii. Oba sta pisala v svojih jezikih in tudi prevajala dela drug drugega. Lapierre je tudi dlje časa živel blizu Collinsa v Saint-Tropezu, med njunima bivališčema je bilo le teniško igrišče.

Velik uspeh je doživel tudi Lapierrov roman iz leta 1985 Mesto radosti, katerega dogajanje je postavljeno v Kalkuto in po katerem je bil posnet istoimenski film iz leta 1992 v režiji Rolanda Joffeja in s Patrickom Swayzejem v glavni vlogi, še piše AFP.

Leta 2005 je Lapierre dejal, da je – zahvaljujoč njegovemu financiranju humanitarnega dela in donacijam bralcev – "mogoče ozdraviti milijon bolnikov s tuberkulozo v 24 letih (in) skrbeti za 9000 otrok z gobavostjo".

"Ni dovolj biti samo avtor uspešnic. Proti krivicam, o katerih pišete v svojih knjigah, se morate boriti," so njegove besede povzeli pri francoskem radiu, pri katerem so ga opisali kot pustolovščin željnega romanopisca, ki je tekoče govoril bengalščino.