Nicholas Evans je umrl 9. avgusta v starosti 72 let za posledicami srčnega infarkta, so danes potrdili njegovi predstavniki. V izjavi za javnost so po poročanju BBC-ja zapisali, da "z veliko žalostjo oznanjajo nenadno smrt slavnega avtorja".

Mojstrski pripovedovalec zgodb
Zgolj leto po izidu izvirnika The Horse Whisperer je roman za Državno založbo Slovenije (DZS) v slovenščino prevedel Ferdinand Miklavc. Skozi Evansov prvenec spremljamo deklico Grace in njenega konja Pilgrima, ki doživita nesrečo, ta pa pusti obema hude posledice. Ona ostane pohabljena, Pilgrim pa postane travmatiziran in neobvladljiv. Dekličina mama Annie poskuša pomagati hčeri, zato se odpravijo k Tomu Bookerju v Montano, ki ima posebni dar za konje, uspe pa pomagati tudi Grace. A se zgodba zaplete, saj se Tom in Annie pretirano zbližata.

"Nicholas Evans je bil mojstrski pripovedovalec zgodb in eden najuspešnejših in najbolj priljubljenih romanopiscev svoje generacije. V njegovi uspešnici Šepetati konjem, ki je opredelila neko obdobje, in njegovih štirih naslednjih romanih so uživali milijoni bralcev po vsem svetu. Zelo ga bomo pogrešali, a njegove besede bodo živele še leta, ki prihajajo," je ob smrti avtorja za The Bookseller dejal Charlie King, generalni direktor Little, Brown Book Groupa.

Pisateljevemu prvencu so sledili še romani The Brave, The Loop, The Divide in The Smoke Jumper, ki pa niso prevedeni v slovenščino.

Iz novinarskih vod prek scenaristike k romanopisju
V Worcestershiru v Angliji leta 1950 rojeni Evans je študiral pravo na Oxfordu. V 70. letih preteklega stoletja je sprva delal kot novinar pri časopisu Evening Chronicle v angleškem mestu Newcastle upon Tyne, nato pa je presedlal na radiodifuzijo. Specializiral se je za ameriško politiko in zunanje zadeve, vključno s poročanjem o vojni v Bejrutu.

Skozi naslednje desetletje je delal za televizijsko mrežo London Weekend Television, kjer je produciral filme o igralcu Laurenceu Olivierju ter umetnikih Francisu Baconu in Davidu Hockneyju za The South Bank Show. Ko se je prekalil kot scenarist s projekti, v katerih sta med drugim nastopala čislana igralca Peggy Ashcroft in Ian Holm, je začel ustvarjati svoj prvenec, ki mu je prinesel svetovno slavo.

Annie je razmišljala, ali naj Grace pove za Toma Bookerja. Od dneva, ko je poslednjič videla Pilgrama, konja skorajda niso več omenjali. Nekega dne sta se skušala Annie in Robert z njo pogovoriti o tem, kaj naj bi storili s konjem. Grace pa se je ob tem zelo vznemirila in je mamo grobo prekinila. "Nič nočem slišati o tem," je rekla. "Povedala sem vama, kaj mislim. Želim, da ga vrneta v Kentucky. Vidva pa si vedno izmislita kaj pametnejšega, torej se kar sama odločita." Robert ji je pomirjujoče položil roko na ramo in že odprl usta, toda grobo se ga je otresla in zakričala: "Ne, očka!" In ostalo je pri tem.

Odlomek iz romana Šepetati konjem

Film, s katerim je zaslovela Scarlett Johansson
Evansovo knjižno uspešnico je na film prelil Robert Redford, ki je poskrbel za režijo in produkcijo ter upodobil naslovni lik. Priredbo knjižne predloge sta podpisala Eric Roth in Richard LaGravenese. Takrat 13-letna Scarlett Johansson je upodobila mlado jahačico, kar je bila njena prelomna vloga. V vlogi njene mame je nastopila Kristin Scott Thomas.