Mathesonova pisateljska kariera je trajala okoli 60 let, po številnih njegovih delih pa so bile posnete filmske priredbe za velike in male ekrane. V svojem najbolj znanem romanu, vampirski zgodbi Jaz sem legenda (I Am Legend) iz leta 1954, je Ameriko napolnil z zombiji in apokaliptičnimi prizori. Delo je prevedeno tudi v slovenščino.

Po romanu so bile posnete tri filmske različice - The Last Man on Earth (1964), v katerem je igral Vincent Price, Omega Man (1971) s Charltonom Hestonom in I Am Legend (2007) z Willom Smithom.

Matheson se je rodil leta 1926 v Alendalu v New Jerseyju, odraščal pa je v Brooklynu. Grozljivke in znanstvenofantastične zgodbe je začel objavljati v 50. letih. Druga dela, po katerih so bili posneti filmi, so Hell House, The Shrinking Man, A Stir of Echoes in What Dreams May Come.

Nagrado bo prejel postumno
"Zame je sodil v isto kategorijo kot Ray Bradbury in Isaac Asimov," je ob njegovi smrti dejal Steven Spielberg. Matheson je vplival na več generacij pisateljev, vključno s Stephenom Kingom, ki mu je posvetil svoj roman Cell.

Prav v sredo bi moral Matheson prejeti nagrado Akademije za znanstvenofantastične in fantazijske filme ter grozljivke, ki jo bo zdaj prejel postumno.