Bralci so oboževali predvsem njene potopise. Foto: Reuters
Bralci so oboževali predvsem njene potopise. Foto: Reuters

James Humphry Morris se je rodil leta 1926 v angleškem Clevedonu. Leta 1972 si je spremenil spol, tako pa je svoje nekdanje ime nadomestil z Jan. Novico o tem, da se je avtorica "podala na svoje največje potovanje", je delil njen sin Twm.

Njenemu življenju so se poklonili tako politiki kot tudi avtorice in novinarke. Avtorica Kate Mosse, ki je med drugim napisala tudi Labyrinth, jo je oklicala za "izredno žensko", novinarka Katherine O'Donnell pa je v svojem tvitu med drugim poudarila vrhunskost pisanja Morrisove ter njeno pomembnost, saj je bila ena izmed pionirk transspolnih žensk, ki je sebi podobnim z javno izpostavljenostjo dala vedeti, da niso sami. Morrisova je sicer leta 2018 v intervjuju za Financial Times dejala, da sprememba spola na njeno pisanje ni vplivala, poroča BBC.

Za seboj je pustila tudi svojo partnerko Elizabeth Tuckniss. Ta je bila Janina žena, še preden se je odločila za operacijo spremembe spola, par pa je skupaj imel kar pet otrok, a je eden že v zgodnjem otroštvu preminil. Po posegu sta skupaj stopili v civilno partnerstvo, ki ga spremljajo podobne pravice kot zakon, ustvarjeno pa je bilo predvsem za istospolne partnerje, ki živijo tam, kjer jim po zakonu ni dovoljeno, da se poročijo. Leta 1974 je o svoji operaciji spremembe spola, ki jo je prestala v kliniki v Casablanci, pisala tudi v knjigi Conundrum, knjiga pa je bila zelo uspešna.

Njen opus je obširen, na ljudeh pa je pustil močan vtis

Med drugim je napisala trilogijo o britanskem imperiju Pax Britannica, ki jo je ustvarila v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja. Pisala je tudi fikcijo, njena knjiga Last Letter from Hav, novela, zapisana v obliki potopisa, je leta 1985 prišla v ožji izbor za Bookerjevo nagrado. Knjigo Benetke pa je Guardian poimenoval za klasiko. Knjiga naj bi po mnenju Michaela Palina, angleškega televizijskega voditelja in igralca, vsebovala "srce in dušo Morrisove. Knjiga je kot ljubezenska afera." Najbolj je bila sicer občudovana ravno zaradi svojega potopisja. Palin je pohvalil tudi njene sposobnosti ustvarjanja podobe in občutka o kraju, ki potem ostane v bralčevih mislih.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot novinarka je bila znana predvsem po svoji napovedi prvega vzpona na Mount Everest – za The Time leta 1953. Edmunda Hillaryja je takrat pospremila do baznega tabora gore, tako pa je bila priča zgodovinskemu podvigu. Sočasno z objavo te novice je sicer potekalo tudi kronanje kraljice Elizabete II.. Leta 1999 je Morrisova postala prejemnica Reda britanskega imperija, britanskega viteškega reda. Sprejela pa naj bi ga zgolj iz vljudnosti. Leta 2013 se je tudi udeležila sprejema s princem Filipom, in sicer v znamenju praznovanja 60. obletnice vzpona na Everest.

Tri leta pozneje je Palinu povedala: "V svojem življenju sem zelo uživala, to občudujem. Menim, da je bilo zelo dobro in zanimivo," in poudarila, da je vse svoje knjige ustvarila tako, da skupaj tvorijo dolgo avtobiografijo. Dejala je tudi, da je bilo njeno življenje vaja v samozadovoljstvu in osredotočenju nase.

V slovenščini lahko prebiramo tudi dve avtoričini knjigi, in sicer Trst ali kaj pomeni nikjer in Benetke, ki sta v prevodu Staše Grahek izšli pri Cankarjevi založbi.