V svojih delih je po pisanju britanskega BBC-ja razbijala na Zahodu ustvarjen mit o afriški ženski kot zaničevani nesrečnici.

Foto: Mladinska knjiga
Foto: Mladinska knjiga

Novico o pisateljičini smrti je sporočila njena družina. Kot so zapisali, je umrla po kratki bolezni. Obenem so prosili za spoštovanje zasebnosti v času žalovanja.

Vloga afriške ženske v družbi
Ena od osrednjih tem ganske pisateljice in feministke, ki se je v svojih delih veliko ukvarjala z družbenimi razmerami v Gani in celotni Afriki, je bila vloga afriške ženske v družbi. Nekoč je v pogovoru za BBC dejala: "Ljudje me včasih sprašujejo: zakaj so vaše ženske tako močne? In odgovorim, da je to edina ženska, ki jo poznam."

Ama Ata Aidoo je po študiju književnosti na Univerzi v Gani postala predavateljica na tej univerzi. Preizkusila se je tudi v političnih vodah, vendar se je morala po osemnajstmesečnem vstopu v politiko za nekaj časa umakniti v Zimbabve. Takrat se je tudi bolj posvetila pisateljevanju.

Za svoje literarno ustvarjanje je prejela več nagrad in priznanj, med drugim leta 1992 nagrado Commonwealth Writers Prize za delo Changes (Spremembe), ljubezensko zgodbo o statističarki, ki se loči od svojega prvega moža in sklene poligamni zakon, piše BBC.

V slovenskem prevodu je leta 2004 pri Cankarjevi založbi izšel izbor sedemnajstih kratkih zgodb Vse šteje, v katerih avtorica skozi različne prvoosebne pripovedovalce prikazuje usode domačinov. Zgodbe sta prevedli Nataša Hrastnik in Polona Glavan.