Roald Dahl z ženo, igralko Patricio Neal: fotografija je z njunih medenih tednov v Rimu leta 1953. Foto: AP
Roald Dahl z ženo, igralko Patricio Neal: fotografija je z njunih medenih tednov v Rimu leta 1953. Foto: AP

Najspornejše in nedvomno antisemitske izjave Roalda Dahla so dokumentirane v dveh intervjujih, ki sta izšla v letih 1983 in 1990. (V novembru 1990 je pisatelj pri 74 letih umrl.)

V zavihku "družinskih obvestil" na spletni strani Roalda Dahla je zdaj objavljeno kratko obvestilo, v katerem se pisateljeva družina in podjetje The Roald Dahl Story Company "globoko opravičujeta za trajno in upravičeno bolečino, ki je bila povzročena". Pravijo sicer, da so bile "sovražne opazke v izrazitem nasprotju s človekom, ki smo ga poznali". Ni znano, kdaj je bilo obvestilo objavljeno, je pa nanj v današnji izdaji opozoril časopis The Sunday Times.

Izjava v celoti se glasi takole: "Družina Dahl in podjetje The Roald Dahl Story se globoko opravičujeta za trajno in upravičeno bolečino, ki so jo povzročile nekatere izjave Roalda Dahla. Te opazke, polne predsodkov, so nam nerazumljive in so v izrazitem nasprotju s človekom, ki smo ga poznali, z vrednotami v jedru Dahlovih zgodb, ki so pozitivno vplivale na cele generacije otrok. Upam, da nas bosta tako najboljša kot tudi absolutno najslabša plat Roalda Dahla pomagali opominjati na to, kako trajen učinek imajo besede."

Bolje pozno kot nikoli?
Predstavnik Kampanje proti antisemitizmu je v odzivu poudaril, kako veliko "razočaranje" je, da je družina Dahl "z opravičilom odlašala 30 let". "Škoda je, da se zdi dedičem dovolj, da se za antisemitizem samo opravičijo, ne pa tudi ukrepajo v povezavi s tem. Opravičilo bi moralo priti veliko prej in biti veliko manj skrito, a že samo to, da se je sploh zgodilo, je spodbuden znak, da Dahlov rasizem priznavajo tudi tisti, ki danes služijo z njegovim ustvarjanjem."

Sorodna novica Roald Dahl, veliki dobrodušni velikan otroške književnosti

Sam se je opredelil za antisemita
V intervjuju za revijo New Statesman leta 1983 je Dahl med drugim izjavil, "da je v judovskem značaju neka lastnost, ki prav zares izziva sovražnost". Sedem let pozneje je za prispevek v časopisu The Independent sam priznal, da "je postal antisemit". Opazke, za katere se nikoli ni opravičil, so v judovski skupnosti dobro znane in pogosto kritizirane. Prav zaradi teh pisateljevih stališč Britanska kraljeva kovnica leta 2018 ni izdala spominskega kovanca ob njegovi stoletnici.

Veličina njegove književnosti je nesporna
Roald Dahl, britanski pisatelj, pesnik, scenarist in vojni pilot, se je leta 1916 v Walesu rodil norveškim staršem – ime je bojda dobil po raziskovalcu severnega pola Roaldu Amundsenu. Med drugo svetovno vojno je služil v Kraljevih letalskih silah, iz pilota se je prelevil v priljubljenega, očarljivega diplomata in vohuna, ki se je vrtel v visokih političnih in zvezdniških krogih. S svojimi deli za otroke in odrasle je zaslovel že kmalu po vojni in že v času življenja užival ugled enega največjih pisateljev za otroke in mladino 20. stoletja, če ne kar največjega. Vsi poznamo vsaj dela Čarovnice, Jakec in breskev velikanka, Matilda, Čarli in tovarna čokolade in Veliki dobrodušni velikan. "Otroška književnost Roalda Dahla je večna zato, ker je tudi v odraslosti ohranil otroško nagajivost in je znal mladim bralcem dati občutek, da je vedno na njihovi strani, nekakšen zarotnik v pogosto krutem svetu odraslih." Tako je nekoč dejal Quentin Blake, ilustrator, brez čigar podob si je knjige Roalda Dahla nemogoče predstavljati.

Še vedno v modi
Vodenje Dahlove dediščine je – še posebej zaradi številnih filmskih ekranizacij – izjemno donosen posel. V letu 2018 so njegovi dediščini z avtorskimi pravicami zaslužili 12,7 milijona funtov. V oktobru letos je izšla nova ekranizacija Čarovnic, v kateri ima glavno vlogo Anne Hathaway, Netflix pa je že napovedal snemanje nove priredbe Čarlija in tovarne čokolade.

V podjetju, ki nosi pisateljevo ime, so za BBC dodali še: "Velik izziv se je opravičiti za besede globoko ljubljenega dedka – in še toliko bolj zahteven, ker so njegove besede prizadele celotno skupnost. Roalda smo ljubili, a absolutno zavračamo njegove antisemitske izjave. Zato smo tudi objavili opravičilo."