Foto: Mariborska knjižnica
Foto: Mariborska knjižnica

"Pravljični dan je vsako leto praznik umetnosti pripovedovanja, zgodb in pravljic, čas srečevanja z mnogimi avtorji, pisatelji, pesniki, ilustratorji, glasbeniki, pripovedovalci in z zvestim občinstvom," so sporočili iz knjižnice.

Gre za projekt, ki poteka kontinuirano od leta 2001 in je vzniknil iz dolgoletne tradicije pripovedovanja otrokom in odraslim v Mariborski knjižnici. Vzporedno s pripovedovalskimi dogodki je festival že od začetka razvijal raznolika izobraževanja, pravljične šole za odrasle (in občasno za mlade) ter strokovne posvete.

Strokovna monografija Za pravljice odklenjene ključavnice (2012). : Mariborska knjižnica
Strokovna monografija Za pravljice odklenjene ključavnice (2012). : Mariborska knjižnica

Do četrtka virtualno, v 2021 pa predvidoma v živo
Del programa letošnjega Pravljičnega dneva – ki traja dlje kot zgolj en sam dan – bo letos torej izveden na daljavo, del pa bo zamaknjen v prihodnje leto.

Današnji program se je začel z virtualnim druženjem mladinske pisateljice Majde Koren z učenci OŠ Ludvika Pliberška Maribor. V sredo sledi virtualno druženje pesnika in pisatelja Andreja Rozmana - Roze z učenci OŠ Janka Glazerja Ruše. V četrtek se bo dogajanje sklenilo s pripovedovanjem na spletu za širšo javnost, na katerem bodo zgodbe pripovedovale Zdenka Gajser, Agica Kovše in Lea Hedl.

Trojica strokovnih knjižnih izdaj
Pravljični dan pušča trajno sled s tremi strokovnimi monografijami: Sedi k meni, povem ti eno pravljico (2006), Za pravljice odklenjene ključavnice (2012) in Prenos pravljic v raznotere pojavne oblike in umestitve (2018).

Pri projektu sodeluje tudi Radio Maribor, tako da je del programa mogoče spremljati tudi tam. Na pločniku pred Knjižnico Rotovž pa mimoidoče na pomen pravljic opominja razstava 20 let Pravljičnih dni v Mariborski knjižnici.