Osrednja enota Mariborske knjižnice že leta vztraja v dotrajanih prostorih na Rotovškem trgu, občini pa kljub številnim opozorilom ne uspe zbrati denarja za izgradnjo novega objekta. Foto: Mariborska knjižnica
Osrednja enota Mariborske knjižnice že leta vztraja v dotrajanih prostorih na Rotovškem trgu, občini pa kljub številnim opozorilom ne uspe zbrati denarja za izgradnjo novega objekta. Foto: Mariborska knjižnica
Branje
V sklopu dneva knjižnice bodo postavili tudi multikulturno bralno plažo na Rotovškem trgu. Foto: EPA
Knjiga
S prireditvijo želijo pokazati, da niso v mestu le zaradi izposoje knjig, ampak je knjižnica tudi prostor povezovanja. Foto: Bobo

To bo osrednji poudarek dneva Mariborske knjižnice, ki bo potekal to soboto. Tudi tokrat bodo knjige povezali s športom, obenem pa poudarili pomen knjižnice za mestno kulturno življenje. Pod geslom Povežimo bregove bodo med drugim priredili rekreativni tek po Mariboru in postavili multikulturno bralno plažo na Rotovškem trgu.

Eden izmed temeljnih infrastrukturnih objektov mesta
S programom pa bodo skušali mestne oblasti še enkrat spomniti na prostorsko stisko. Njihova osrednja enota namreč že leta vztraja v dotrajanih prostorih na Rotovškem trgu, a kljub številnim opozorilom tako zaposlenih kot uporabnikov, občini ne uspe zbrati denarja za izgradnjo nove knjižnice. "V knjižnici pričakujemo, da bo mestni svet ob odločanju o prioritetah trajnostne urbane strategije kot prioriteto obravnaval pripravljeni projekt Mariborska knjižnica in Rotovški trg. Projekt je veljaven, gradbeno dovoljenje je bilo pravkar podaljšano, nihče ga ni uradno ustavil oziroma preklical, torej pričakujemo, da ga namerava Mestna občina Maribor izpeljati do konca," je pred dogodkom povedala direktorica knjižnice Dragica Turjak.

Po njenih ocenah je v okviru trajnostne urbane strategije mogoče pridobiti sredstva v ta namen. "Vsebine knjižnice ustrezajo zahtevam operativnega programa za pridobitev EU-sredstev in to je priložnost, da Maribor projekt uresniči. Smiselno je prijaviti velik projekt, še posebej zato, ker je vse pripravljeno, in na ta način rešiti enega izmed temeljnih infrastrukturnih objektov, ki ga mesto nujno potrebuje," je prepričana direktorica.

Na občini pa so mnenja, da s trajnostno urbano strategijo ni mogoče uresničiti tako velikega projekta, kot je več kot 20 milijonov evrov vredna Mariborska knjižnica.

Poletje na Rotovškem trgu
Na dan knjižnice želijo z obiskovalci preplesti športno-rekreativne in (multi)kulturne dimenzije. Po besedah Turjakove bodo simbolično tudi tokrat porušili (pre)tesne zidove knjižnice in se z odprtjem poletne bralne plaže za vse poletje preselili na Rotovški trg, kjer bodo lahko uporabniki ob lepem vremenu udobno brali, s svojimi elektronskimi napravami brezplačno brskali po e-gradivu in vsaj med poletjem začutili nekaj udobja, ki bi jim ga knjižnica morala ponuditi samoumevno.

Pripravljajo tudi nekatere ugodnosti za uporabnike, ki bodo ta dan knjižnične dolgove in članarino lahko v vseh običajno odprtih enotah in na bibliobusu (ta bo stal na Glavnem trgu) poravnali s 50-odstotnim popustom. Gradivo pa bo na ta dan mogoče vrniti v kateri koli knjižnici ali na bibliobusu.