ZKP RTV Slovenija to pomembno delo slovenske mladinske književnosti prinaša v zvočni knjigi.

Foto: dostopno
Foto: dostopno

Zvočna knjiga izhaja tako v digitalni obliki kot na zgoščenki s priloženo tiskano knjižico, v kateri so na 48 straneh zajete vse originalne pesmi in ilustracije, ki jih je Pirnat ustvaril leta 1932. Novo izdajo bodo predstavili danes ob 11. uri na vrtu Vodnikove domačije, kjer bosta Barbara Cerar in Blaž Šef interpretirala zimzelene pesmi za otroke Otona Župančiča.

Prva izdaja Cicibana je bila natisnjena 1915, z ilustracijami Nikolaja Pirnata pa je izšla leta 1932. Foto: dLib
Prva izdaja Cicibana je bila natisnjena 1915, z ilustracijami Nikolaja Pirnata pa je izšla leta 1932. Foto: dLib

Ciciban je gotovo najbolj poznana Župančičeva knjiga in ena najbolj priljubljenih pesniških zbirk, kar jih je kdaj koli izšlo pri nas. Z njo se je Župančič vzpel v sam vrh mladinske poezije pri Slovencih, naši mladini pa je ustvaril pesniškega junaka, ki se po priljubljenosti lahko primerja z najbolj znanimi literarnimi liki iz svetovne mladinske književnosti. Prva izdaja je bila natisnjena decembra leta 1915 z naslovom Ciciban in še kaj, naslednje pa imajo skrajšan naslov Ciciban.

Župančič je ime svojega pesniškega junaka in s tem tudi za naslov zbirke našel v Srpskem rječniku Vuka Karadžića, kjer je zapisana tudi ljudska uganka, v kateri nastopata Ciciban in Cicibanica. Literarni lik prikazuje otroka, njegovo iskrenost, dobrosrčnost, sproščeno igro, njegov smeh in jok, njegovo domišljijo, zvedavost ter nagajivost.

Zvočna knjiga, ki jo je ob 50-letnici delovanja pripravil ZKP RTV Slovenija, je prva tovrstna integralna izdaja v tiskani in zvočni obliki, ki je nastala v sodelovanju s Tretjim programom Radia Slovenija – programom ARS.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Pesmi Kadar se Ciciban joče, Ciciban in čebela, Mehurčki, Ciciban – Cicifuj, Ciciban zaspi, Slovo, Veseli koledniki, Žalostni koledniki, Častitljivi koledniki, Stari medo, Zvonovi, Dedek Samonog, Otroci spuščajo mehurčke, Ples kralja Matjaža, Povabilo, Zlato v Blatni vasi, Uspavanka, Pismo, Zvezdoznanstvo, Naše luči, Žabe, Vrabci in strašilo idr., ki jih številni izmed nas še vedno znamo na pamet iz otroštva, interpretirata torej dramska igralca Barbara Cerar in Blaž Šef, oblikovalec Žiga Culiberg pa je nekdanjo črno-belo knjižico z obarvanjem strani in barvnimi velikimi tiskanimi črkami približal otroškim očem v 21. stoletju.